Marker za upalu mozga konačno dešifrovan

Marker za upalu mozga konačno dešifrovan

Međunarodni tim koji zajedno predvode UNIGE i HUG je dekodirao jedini protein koji se može koristiti za „videnje“ neuroinflamacije. Ovo otkriće će poboljšati razumevanje mehanizama neuroloških i psihijatrijskih bolesti.

Upala je znak da se naše telo brani od agresije. Ali kada ovaj odgovor eskalira, na primer u mozgu, to može dovesti do ozbiljnih neuroloških ili psihijatrijskih bolesti.

Tim sa Univerziteta u Ženevi (UNIGE), Univerzitetskih bolnica u Ženevi (HUG), Imperial College London i Amsterdam UMC, istražio je protein markera koji je bio ciljan medicinskim imidžingom da bi se vizualizovala cerebralna upala, ali čija je interpretacija još uvek bila neizvesna.

Tim otkriva da velika količina ovog proteina ide ruku pod ruku sa velikom količinom inflamatornih ćelija, ali njegovo prisustvo nije znak njihove prekomerne aktivacije. Ovi rezultati, objavljeni u Nature Communications, otvaraju put za optimalno posmatranje neuroinflamatornih procesa i ponovno čitanje prethodnih studija na ovu temu.

Upala je prirodna odbrambena reakcija koju pokreće imuni sistem. Omogućava našim ćelijama da se bore protiv agresije, kao što su povrede ili infekcije. Ali ovaj odgovor takođe može izmaći kontroli i dovesti do pojave ozbiljnih patologija.

Kada se javi u mozgu – u tom slučaju je poznata kao neuroinflamacija – ova prekomerna aktivacija može da igra ulogu u mehanizmima neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova bolest, amiotrofična lateralna skleroza, multipla skleroza) i psihijatrijskih bolesti (šizofrenija, bipolarni poremećaj, depresija).

U mozgu, mikroglijalne ćelije igraju važnu ulogu u zapaljenju i njegovoj potencijalnoj prekomernoj aktivaciji. Mogu se „aktivirati“ kada dođe do disfunkcije, fagocitirati patološke ćelije ili proteine i čak proizvoditi zaštitne supstance.

Trenutno, u medicinskom snimanju, samo jedan marker može da se koristi za lociranje i merenje mikroglije neinvazivno i in vivo: TSPO protein, koji je prisutan u ovim ćelijama. Ovaj protein se može posmatrati pozitronskom emisionom tomografijom (PET), uobičajenom tehnikom snimanja.

„Stotine studija su koristile PET skeniranje ovog proteina za istraživanje i kvantifikaciju mikroglije. Međutim, nijedna studija nije uspela da precizno protumači značaj njegove količine u kontekstu upalne reakcije“, objašnjava Stergios Cartsalis, viši klinički saradnik na Odeljenju. psihijatrije na Medicinskom fakultetu UNIGE.

Da li velika količina TSPO odgovara velikoj količini inflamatornih ćelija? Da li je to znak njihove preterane aktivacije? Zajedno sa istraživačima sa Imperial College London (Dr. David Oven) i Amsterdam UMC (Prof. Sandra Amor), Stergios Tsartsalis i članovi tima prof. Philippea Milleta iz HUG-ove Laboratorije za translacionu sliku u psihijatrijskoj neuronauci i UNIGE-ove Grupe za molekularno neuroimaging u psihijatriji krenuo da sazna.

Međunarodni istraživački tim radio je na mozgovima mišjih modela Alchajmerove bolesti, amiotrofične lateralne skleroze i multiple skleroze, kao i na postmortalnim uzorcima mozga pacijenata obolelih od iste bolesti. „Otkrili smo da je velika gustina TSPO proteina zaista pokazatelj visoke gustine mikroglije. S druge strane, posmatranje TSPO ne dozvoljava nam da kažemo da li su inflamatorne ćelije preterano aktivirane ili ne“, objašnjava istraživač UNIGE-a. , koautor studije.

Ovo otkriće naglašava vrednost medicinskog snimanja TSPO: omogućava da se identifikuju slučajevi gde je neuroinflamatorna bolest povezana sa deregulacijom broja glijalnih ćelija. Pored toga, naučnici su identifikovali dva markera stanja aktivacije mikroglije kod ljudi – LCP2 i TFEC proteine – koji utiru put novim pristupima medicinskog snimanja.

„Ovi rezultati predstavljaju dalji korak ka razumevanju uloge mikroglije u neuroinflamaciji. Oni će pomoći da se optimizuje fokus budućih studija, kao i da se preispitaju zaključci prethodnih istraživanja“, kaže Stergios Cartsalis.

U kombinaciji sa značajnim razvojem molekularnog snimanja u UNIGE i HUG, ova studija je postavila scenu za efikasno posmatranje imunoloških mehanizama neuroloških i psihijatrijskih bolesti, unutar dve ženevske institucije i šire.