Studija povezuje plavo svetlo sa pametnih telefona ili tableta sa ranim pubertetom

Studija povezuje plavo svetlo sa pametnih telefona ili tableta sa ranim pubertetom

Izlaganje plavoj svetlosti, poput one sa pametnih telefona ili tableta, može dovesti do ranog puberteta kod mužjaka pacova, pokazalo je istraživanje predstavljeno na 61. godišnjem sastanku Evropskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju u Hagu. Rezultati ove studije objavljeni su i časopisu u Granice u endokrinologiji.

Ova studija je prva koja istražuje povezanost između izloženosti plavoj svetlosti i ranog puberteta kod mužjaka pacova i baca svetlo na to kako faktori okoline, kao što je vreme ispred ekrana, utiču na rani pubertet i tkivo testisa, što bi na kraju moglo dovesti do budućih strategija prevencije za decu.

Rani pubertet za većinu dece nema očigledan uzrok. Ponekad je to zbog genetike, ili postoji problem u mozgu, kao što je povreda ili tumor, ili u štitnoj žlezdi, nadbubrežnim ili polnim žlezdama.

Poslednjih godina, nekoliko studija je izvestilo o povećanju ranog početka puberteta i kod devojčica i kod dečaka, posebno tokom pandemije COVID-19. Jedan od faktora može biti povećana upotreba uređaja koji emituju plavo svetlo, ali to je veoma teško proceniti kod dece.

U ovoj studiji, istraživači iz gradske bolnice Ankara Bilkent i Univerziteta Gazi u Turskoj ispitali su 18 mužjaka pacova starih 21 dan, podeljenih u tri grupe od po šest i izloženih normalnom ciklusu svetlosti, šest sati ili 12 sati plave svetlosti.

Istraživači su otkrili da su se prvi znaci puberteta pojavili znatno ranije kod mužjaka pacova izloženih plavoj svetlosti. Pored toga, što su pacovi duže bili izloženi plavoj svetlosti, to je ranije počeo njihov pubertet, a takođe su pokazivali potisnut razvoj spermatozoida i oštećeno tkivo testisa.

Prethodna studija iz iste grupe takođe je pokazala raniji početak puberteta kod ženki pacova zbog izlaganja plavoj svetlosti. Međutim, ova povezanost nikada ranije nije proučavana kod mužjaka pacova.

„Prvi put smo otkrili direktnu vezu između izloženosti plavoj svetlosti i ranog puberteta kod mužjaka pacova“, rekla je vodeći istraživač dr Ajlin Kilinč Ugurlu iz gradske bolnice u Ankari Bikent. „Naši nalazi su u skladu sa našim prethodnim radom na ženkama pacova, koji su takođe pokazali slične efekte, pružajući tako sveobuhvatniji pogled na to kako plavo svetlo može uticati na pubertet i kod mužjaka i kod ženki pacova.“

Iako nalazi ukazuju na to da bi izloženost plavoj svetlosti potencijalno mogla biti faktor rizika za raniji početak puberteta, potrebno je više istraživanja. „Želim da naglasim da je ovo studija o pacovima i da se direktni rezultati ne mogu tumačiti za ljude. Međutim, mi pružamo eksperimentalnu osnovu za dalje istraživanje zdravstvenih posledica sve većeg vremena ispred ekrana u savremenom društvu“, rekao je dr Kılınc Ugurlu.

Istraživači će se sledeće fokusirati na procenu uticaja izlaganja plavoj svetlosti pre puberteta kod odraslih pacova. „Cilj nam je da izložimo i mužjake i ženke pacova plavoj svetlosti pre puberteta i razumemo njene dugoročne efekte na oštećenje reproduktivnih organa i plodnost“, rekao je dr Kilinč Ugurlu.

„Na kraju, ovo istraživanje bi moglo dovesti do preventivnih mera i doprineti tekućem diskursu o tome kako savremeni načini života utiču na fiziološki razvoj i dugoročno zdravlje.“