Padavine širom Srbije – u Beogradu palo 60 litara kiše, u Šidu normalizovano snabdevanje strujom

Padavine širom Srbije – u Beogradu palo 60 litara kiše, u Šidu normalizovano snabdevanje strujom

Kiša koja je počela sinoć, padala je tokom noći i jutra u većem delu zemlje. U Beogradu palo 60 litara kiše po metru kvadratnom. U Šidu normalizovano snabdevanje strujom. Bez napajanja je još 470 domaćinstava u naselju Jamena, koji će električnu energiju dobiti do kraja dana. Sektor za vanredne situacije intervenisao tokom noći jedanaest puta na otklanjanju posledica nevremena.

Iz Elektrodistribucije Srbije saopštavaju da je u Šidu oko 18 sati normalizovano snabdevanje strujom.
Bez napajanja je još 470 domaćinstava u naselju Jamena, koji će električnu energiju dobiti do kraja dana.

U 15.18 EMS je pustio napon distributivnim trafo-stanicama koje će u narendim satima postepeno uključivati potrošače.
Neki potrošči su već dobili struju.
Normalizacija snabdevanja strujom može se očekivati do kraja dana.

U noći između nedelje i ponedeljka na teritoriji Beograda palo je između 50 i 60 litara kiše, zbog čega je Gradski štab za vanredne situacije intervenisao više od 38 puta, rekao je gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš.
Najpogođenija opština bila je Čukarica, na čiju teritoriju je palo čak 67 litara kiše, a na teritoriji čitavog grada na snazi je bio crveni meteo-alarm.
Ipak, Glavaš naglašava da je grad uspeo da se izbori sa ovom ekstremnom vremenskom pojavom, zahvaljujući dobroj organizaciji.
„RHMZ nam je pravovremeno davao informacije i zatim je gradonačelnik Aleksandar Šapić sazvao sastanak Štaba za vanredne situacije, tako da je on održan još u petak poslepodne. Stoga je ceo komunalni sistem bio spreman i praktično čekao ovu nepogodu. Sve raspoložive ekipe gradske čistoće, vodoprivrednih preduzeća, zelenila i one koje se bave tramvajskim instalacijama su odmah izašle na teren“, rekao je Glavaš za Tanjug.
Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je, prema rečima gradskog sekretara, bio to što se velika količina vode praktično slivala bujičnom potocima. Problem je zabeležen i na linijama gradskog prevoza.
„Dvadeset linija gradskog prevoza je imalo određene izmene, najviše ih je bilo na tramvajskim, pre svega na teritoriji Čukarice i na prostoru centra garda“, naveo je Glavaš i dodao da su se sve incidentne situacije rešavale brzo i u hodu.
„Naravno, iako su ekipe bile spremne i odmah izašle na teren, usled ovako ekstremnih neprilika, došlo je i do određenih zastoja, koji nisu trajali duže od 40 minuta“, rekao je gradski sekretar.
Kada je reč o materijalnoj šteti, ona nije velika i, prema rečima Glavaša, na teritoriji Beograda oborena su četiri stabla.
„Od toga su dva na javnoj površini, na opštinama Čukarica i Rakovica, uključujući jedno koje je palo na instalacije trolejbuske kontaktne mreže, zbog čega je na kratko bilo onemogućeno kretanje četiri linije. Ostala dva stabla su pala na privatnu površinu“, rekao je Glavaš.
Kada je reč o količini padavina, gradski sekretar naglašava da je neverovatno velika količina pala.
„Trebalo bi napomenuti da ovaj obim padavina zabeležimo u roku od mesec dana, a sada se desio u periodu od nekoliko sati“, zaključio je Glavaš.

Radnici „Elektromreže Srbije“ podigli su tri dalekovodna stuba koje je subotnje nevreme na području Šida oštetilo i ponovo ih povezli na elektroenergetski sistem.
U EMS-u kažu da uskoro prosleđuju napon distributivnim trafostanicama koje će u narednim satima postepeno uključivati sve potrošače.
Do kraja dana očekuje potpuna normalizacija snabdevanja strujom na tom području.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je opštinu Šid, gde je zbog vremenskih nepogoda još uvek 10.000 mernih mesta bez napajanja električnom energijom.
Posle sastanka sa predsednikom opštine i direktorima „Elektromreže Srbije“ i „Elektrodistribucije Srbije“ i obilaska radova na terenu, rekla je da se očekuje da do kraja dana ili ujutru, u zavisnosti od dela teritorije na kojoj se nalaze, svi potrošači ponovo imaju struju.
„„Ekipe rade u tri smene, radovi ne prestaju nijednog trenutka, u otežanim vremenskim uslovima, a izvode se na visini od 36 metara. Hvala radnicima koji su pokazali veliku požrtvovanost i hvala građanima na strpljenju, a posebno jer su i sami doprineli da se šteta brže sanira jer su radnicima prokrčili put do mesta havarije“, istakla je ministarka.

Posle obilnih padavina u Srbiji na nekim rekama vodostaji su povećani, ali nema opasnosti od poplava i izlivanja, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.
Dodali su da manja kolebanja postoje na Dunavu, dok je Sava u blagom porastu. U ostalim delovima Srbije, Kolubara je u porastu, kao i Zapadna Morava i Južna Morava, ali uprkos tome neće biti poplava. Tokom noći nije bilo problema sa vodostajima.

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Miloš Milenković rekao je da je prema poslednjim informacijama situacija trenutno mirna.
„Nema novih poziva za angažovanjem. Ali ako uzmemo vremenski okvir od sinoć, moramo naglasiti da je bilo ukupno 11 intervencija na kojima su intervenisali pripadnici MUP-a i sektora za vanredne situacije“, kaže Milenković i dodaje da su to bile tehničke intervencije.
Prema njegovim rečima, nije bilo većeg i intenzivnijeg angažovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu ove ekstremne vremenske pojave, ali, kako kaže, tome je doprinelo i niz preventivnih aktivnosti koje je Sektor za vanredne situacije sproveo.

Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS-u Branko Đorđević rekao je u Jutarnjem programu da na području Šida nisu svi dobili struju iz agregata, i da sada više od 10.000 mernih mesta, odnosno brojila, nema napajanje.
Napominjući da su u nevremenu oborena tri dalekovodna stuba na jednom dalekovodu, a ne tri dalekovoda, kaže da očekuje da nadležni popodne ili u večernjim satima završe elektromontažne radove na havarijskim stubovima koje su juče i noćas postavljali, i da Šid dobije visoki napon, posle čega bi ekipe Elektrodistribucije manipulisale niskonaponkom mrežom.

Angelina Redžić iz Sektora za vanredne situacije rekla je da su imali 11 intervencija na otklanjanju posledica nevremena – sedam intervencija uklanjanja stabala, tri intervencije crpljenja vode, dve u Beogradu iz stambenih objekata, jednu u Sjenici iz Doma zdravlja, i jednu intervenciju gašenja požara u gradu Čačku, koji je bio posledica udara groma.
Nije bilo povređenih i stradalih, a stanje se prati iz minuta u minut.
Redžićeva je istakla da pripadnici Sektora za vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije obilaze teren, daju uputstva stanovništvu o postupcima u slučaju da dođe do opasnosti, kako da se ponašaju i deluju u skladu sa prognozama RHMZ-a.

Ciklon se premešta iz srednjeg Jadrana ka jugu Italije, pa njegov uticaj postepeno slabi i zato se od sredine dana očekuje prestanak padavina.
Manje oblaka i više sunca – pa će biti do pet stepeni toplije. Ujutru od 14 do 18 stepeni, najviša dnevna od 20 do 27 stepeni.

Kiša koja je počela sinoć, nastavila je da pada tokom noći i jutra u većem delu zemlje. Oblačno bez kiše bilo je samo na jugu i istoku Srbije.

Prošle noći bilo je pljuskova u Šumadiji, Sremu, Banatu, Pomoravlju i na istoku zemlje.

U Beogradu je za četiri sata palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Saobraćaj je bio otežan zbog vode koja se zadržavala na putevima.

Prognostičari za danas najavljuju postepen prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Situacija na području Šida se normalizuje. Oko 80 odsto domaćinstava je dobilo struju posle snažnog nevremena koje je pogodilo taj deo zemlje proteklog vikenda.

Problem sa vodosnabdevanjem je rešen. Otklanjaju se kvarovi na tri dalekovoda koje je oborio jak vetar.

Ekipe Elektromreže Srbije su na terenu i pokušavaju da u što podignu dalekovode kako bi se normalizovalo snabdevanje strujom.