Kako menstruacija može uticati na osetljivost na insulin

Kako menstruacija može uticati na osetljivost na insulin

Osetljivost mozga na insulin može biti modulisana fazom menstrualnog ciklusa, sugeriše rad objavljen u Nature Metabolism. Nalazi su zasnovani na randomizovanom kliničkom ispitivanju koje je uključivalo 11 žena.

Prethodna istraživanja su pokazala da je mozak osetljiv na insulin i da insulin utiče na specijalizovane neurone u mozgu. Pokazalo se da insulin utiče na modulaciju ponašanja u ishrani i metabolizam celog tela. Takođe je sugerisano da mogu postojati polne razlike u regulaciji metabolizma celog tela pomoću insulina u mozgu, međutim ovo istraživanje je uglavnom sprovedeno kod muškaraca.

Martin Heni i kolege su istraživali uticaj aktivnosti insulina u mozgu kod 11 žena tokom folikularne (od prvog dana ciklusa do ovulacije) i lutealne faze (od postovulacije do poslednjeg dana ciklusa) menstrualnog ciklusa. Žene su podvrgnute četiri hiperinsulinemično-euglikemijske stezaljke, proceduri koja je omogućila merenje insulinske osetljivosti. Aktivnost insulina u mozgu je merena intranazalnim davanjem insulina i upoređena sa neinsulinskim placebo sprejom.

Autori su otkrili da je tokom folikularne faze menstrualnog ciklusa došlo do povećane insulinske osetljivosti u mozgu, što nije primećeno tokom lutealne faze. Oni su sproveli funkcionalne MR skeniranje kod dodatnih 15 žena kako bi procenili osetljivost na insulin u specifičnom regionu mozga, hipotalamusu, i primetili sličnu insulinsku osetljivost tokom folikularne, ali ne i lutealne faze menstrualnog ciklusa.

Autori sugerišu da je osetljivost mozga na insulin veća tokom folikularne faze menstrualnog ciklusa i da insulinska rezistencija mozga može doprineti insulinskoj rezistenciji celog tela u lutealnoj fazi.

U pratećem članku News & Views u istom broju časopisa, Nils Kroemer piše: „Trenutna studija pruža dokaze o ključnoj ulozi insulina u mozgu u regulisanju insulinske osetljivosti celog tela tokom menstrualnog ciklusa.

„Praćeno uočenim povećanjem insulinske osetljivosti hipotalamusa, moguće je da bi izmenjene hipotalamske projekcije na motivacione krugove mogle pomoći da se objasne povezane promene u regulaciji telesne težine, apetitu i žudnji za hranom koje se često javljaju u predmenstrualnom periodu (to jest, kasnom lutealnom) faza kada je centralna insulinska osetljivost niža.“