Socioekonomski status povezan sa preživljavanjem kod pacijenata koji se leče od raka pluća

Socioekonomski status povezan sa preživljavanjem kod pacijenata koji se leče od raka pluća

Istraživači u Silvester Comprehensive Cancer Center na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju Miller otkrili su povezanost između „društvenih odrednica zdravlja“ i ishoda i preživljavanja kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji i liječenju raka pluća ne-malih ćelija.

Nalazi su zasnovani na statističkom sistemu bodovanja koji su istraživači razvili i koji konsoliduje i analizira nekoliko mera socioekonomskog statusa i srodnih faktora.

„Verujemo da su naše društvene determinante sistema zdravstvenog bodovanja prve koje pružaju kompozitnu perspektivu o mnogim nemedicinskim faktorima koji utiču na ishode kod pacijenata koji primaju lečenje od raka pluća nemalih ćelija“, rekao je Dao Ngujen, MD, Silvester Thoracic Cancers Group ko-vođa. On je rekao da se studija fokusirala na pacijente sa stadijumom 2 ili 3 NSCLC, sa hirurški potvrđenim metastazama u regionalne limfne čvorove u grudnoj šupljini.

U idealnom slučaju, rekao je Ngujen, pacijenti sa ovim karcinomima bi trebalo da dobiju „multimodalnu“ negu – hemoterapiju, imunoterapiju i, u nekim slučajevima, radioterapiju – a ovaj visok nivo stručnosti i nege najbolje bi mogli da pruže specijalizovani, sveobuhvatni centri kao što je Silvester, Nacionalni centar za rak Institutski određen centar.

Ali studije su pokazale da su bolji ili lošiji ishodi više od medicinskih i hirurških tretmana. Socioekonomski nedostaci, na primer, povezani su sa nižim kvalitetom nege i neoptimalnim ishodima. Društvene determinante zdravlja, ili SDH, uključuju prihod, bogatstvo, obrazovanje, geografsku lokaciju, pristup specijalizovanoj nezi i druge nemedicinske faktore koji utiču na zdravstvene ishode.

„Naša analiza pokazuje da rezultati SDH mogu identifikovati pacijente koji su pod povećanim rizikom čak i ako se podvrgnu adekvatnom početnom tretmanu. Naše istraživanje takođe može pomoći da se ukaže na put ka poboljšanju strategija i brige za pacijente sa rakom pluća koji su socijalno-ekonomski u nepovoljnom položaju“, rekao je Ngujen, torakalni hirurg koji leči i proučava pluća i druge karcinome i stariji je autor članka objavljenog na mreži pre štampanja u časopisu The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgeri.

Nguien i kolege analizirali su podatke od 11.274 pacijenata sa lokalno uznapredovalim NSCLC u Nacionalnoj bazi podataka o raku (NCDB), registru koji su obezbedili Američki koledž hirurga i Američko društvo za rak. Pacijenti sa lokalno uznapredovalom bolešću čine oko jedne trećine populacije NSCLC. U uzorku studije, prosečna starost pacijenata je bila oko 68 godina, a 57% pacijenata su bile žene. Osamdeset četiri procenta pacijenata u uzorku nisu bili belci, 8,8% su bili crnci, 3,0% su bili Hispanoamerikanci, a 3,3% su bili Azijati.

Istraživači su kvantifikovali rezultate na osnovu medicinskog istraživačkog izraza „onkološki ishod u udžbeniku“, koji uzima u obzir nekoliko metrika i prevodi se na najpoželjniji ili optimalni ishod za pacijente koji su podvrgnuti operaciji uklanjanja primarnog raka. Ovi faktori uključuju potpunu resekciju, adekvatno uklanjanje limfnih čvorova, blagovremeno započinjanje drugih terapija kada je to potrebno i kratak boravak u bolnici. Rezultati iz udžbenika se takođe odražavaju u statistici smrtnosti, ponovne intervencije, readmisije i velikih komplikacija.

Silvester studija je imala za cilj da utvrdi stopu postizanja idealnih ishoda u odnosu na društvene determinante zdravstvenih skorova, povezanost između ovih skorova i optimalnih ishoda i povezanost između SDH i ukupnog preživljavanja.

Istraživači su se fokusirali na prihode, mesto stanovanja, nivo obrazovanja i lokaciju bolnica u blizini prebivališta pacijenata. Ostale varijable koje su od interesa uključivale su demografiju pacijenata, tipove objekata za lečenje, hirurške zapremine u ustanovama za lečenje (koji predstavljaju iskustvo i stručnost), i da li su pacijenti imali druga medicinska stanja ili bolesti pored NSCLC.

„U ovoj kohorti smo otkrili da socioekonomski status – naznačen SDH rezultatom – ima važnu vezu i sa rezultatima udžbenika i sa opstankom“, rekao je Ahmed Alnajar, MD, prvi autor lista. „Značajan socioekonomski nedostatak bio je povezan sa smanjenjem ishoda udžbenika od 21% i smanjenjem ukupnog preživljavanja od 32% u poređenju sa podgrupom pacijenata koja nije bila u nepovoljnom položaju. Ranjive grupe pacijenata koje žive u područjima sa ograničenim prihodima, ograničenim obrazovanjem, ruralnim lokacijama, i oblasti sa ograničenim pristupom specijalizovanim ustanovama za negu raka su pod povećanim rizikom od loših ishoda i dugotrajne smrtnosti.“