UAE razmatraju kontrolu izvoza artikala koje su sankcionisale SAD i EU

UAE razmatraju kontrolu izvoza artikala koje su sankcionisale SAD i EU

Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju uvođenje izvoznih dozvola za listu artikala koji uključuju čips i druge komponente koje su sankcionisale SAD i Evropska unija i koje koristi ruska vojska u Ukrajini, izvestio je u četvrtak Blumberg njuz,.

Ako se implementira, dozvole bi mogle biti uskraćene za robu dvostruke namene koja se koristi na bojnom polju, što bi potencijalno štetilo sposobnosti Kremlja da „hrani svoju ratnu mašinu“, dodaje se u izveštaju.

Dubai ostaje ključna tačka za pretovar komponenti koje podržavaju ratne napore Moskve, što je zabrinutost koju su izrazili izaslanici sankcija iz SAD, Velike Britanije i EU koji su posetili UAE ranije ovog meseca, rekao je Blumberg.

UAE imaju uspostavljen pravni okvir za kontrolu izvoza i kontinuirano nadgledaju izvoz proizvoda dvostruke namene, rekao je zvaničnik UAE u izjavi Rojtersu. UAE takođe ostaju u bliskom dijalogu sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države i Evropsku uniju, u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekao je zvaničnik.

„UAE se striktno pridržavaju sankcija UN i imaju jasne procese za suočavanje sa sankcionisanim subjektima, koje smo sprovodili protiv brojnih kompanija od početka sukoba, i nastaviće da ozbiljno shvataju ove odgovornosti“, rekao je zvaničnik.