Britanski obaveštajci: Rusija ne uspeva da izvede uspešnu ofanzivu

Britanski obaveštajci: Rusija ne uspeva da izvede uspešnu ofanzivu

Odsustvo redovnih rotacija jedinica van borbene dužnosti je vrlo verovatno jedan od najvažnijih faktora koji doprinose niskom moralu Rusije, izjavilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na platformi društvenih medija X, pozivajući se na najnovije ažuriranje Defence Intelligence.

„Danas, 21. septembra 2023. godine, je godišnjica objave ruskog predsednika Vladimira Putina o „delimičnoj mobilizaciji“ 2022. u kojoj je oko 300.000 ruskih rezervista pozvano da služe u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

15. septembra 2023. predsednik Komiteta za odbranu Ruske Državne dume i bivši general Andrej Kartapolov ponovio je da je mobilisano osoblje obavezno da služi za vreme trajanja „specijalne vojne operacije“.

Prema njegovim rečima, nije bilo moguće da se ljudstvo tokom službe rotira van operativne zone.

„Odsustvo redovnih rotacija jedinica van borbene dužnosti je vrlo verovatno jedan od najvažnijih faktora koji doprinose niskom moralu Rusije i neuspehu ruske vojske da sprovede obuku višeg nivoa od invazije. Nedostatak takve obuke vrlo verovatno doprinosi poteškoćama Rusije u izvođenju uspešnih složenih ofanzivnih operacija“, zaključili su britanski obaveštajci.

Ukrajina procenjujje da su u periodu od 24. februara 2022. do 21. septembra 2023. ukupni borbeni gubici Rusije u Ukrajini dostigli oko 274.470 vojnika.