Vučić sa potpredsednikom Kine: Zatražio sam podršku u borbi za istinu o Kosovu i Metohiji

Vučić sa potpredsednikom Kine: Zatražio sam podršku u borbi za istinu o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa potpredsednikom Kine Han Džengom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Centralna tema njihovog razgovora bila je borba za istinu i poštovanje međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Na društvenim mrežama, predsednik Vučić je podelio fotografiju sa sastanka i istakao: „Potpredsednika DŽenga sam upoznao sa sve težom situacijom za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava.“

Razgovor između predsednika Vučića i potpredsednika DŽenga obuhvatio je širok spektar tema, uključujući trenutnu geopolitičku situaciju, zajedničke napore na očuvanju mira, te nastavak jačanja prijateljskih i partnerskih odnosa između Srbije i Kine.

Predsednik Srbije najavio je i predstojeću posetu Kini, planiranu za sredinu oktobra, tokom koje se očekuje potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini. Ovaj korak će, kako je istakao, značajno promeniti i unaprediti ukupne bilateralne odnose između dve zemlje.

Na kraju sastanka, predsednik Vučić zamolio je potpredsednika DŽenga da prenese predsedniku Kine, Si Đinpingu, i Narodnoj Republici Kini zahvalnost Srbije na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu.

Ova susret između lidera Srbije i Kine jasno pokazuje duboke veze između ove dve zemlje i njihovu spremnost da zajedno rade na očuvanju međunarodnog prava i rešavanju ključnih pitanja, uključujući pitanje Kosova i Metohije.