Sastanak o sukcesiji SFRJ

Sastanak o sukcesiji SFRJ

Ministarka spoljnih poslova Slovenije, Tanja Fajon bila je domaćin istorijskog sastanka na ministarskom nivou država naslednica bivše Jugoslavije. Sastanak se održao na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, javila je agencija Morel.

Slovenija je inicirala ovaj sastanak povodom 20. godišnjice stupanja na snagu Sporazuma o pitanjima sukcesije, s namerom da podstakne dijalog o rešavanju preostalih otvorenih pitanja iz perioda bivše Jugoslavije.

Ministri inostranih poslova Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije su zajedničkim saopštenjem istakli važnost ubrzanja implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije. Osim toga, dogovorili su se da će tesno sarađivati u rešavanju preostalih otvorenih pitanja i da će se redovno sastajati u tu svrhu.

Napomenuto je da je prisustvo Srbije na sastanku izostalo, što je izazvalo žaljenje među učesnicima sastanka. Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije nije dalo detaljnije informacije o razlozima nedolaska srpske delegacije.

Ovaj sastanak predstavlja značajan korak u regionalnoj saradnji i rešavanju dugotrajnih problema iz prošlosti, a s obzirom na istorijske veze između ovih država, nudi nadu u bolju budućnost i stabilnost regiona Balkana.