Izraelska policija upucala Palestinca nakon što je navodno izbo stražara na železničkoj stanici u Jerusalimu

Izraelska policija upucala Palestinca nakon što je navodno izbo stražara na železničkoj stanici u Jerusalimu

Mladi Palestinac je navodno u četvrtak izbo izraelskog čuvara na jednoj lako železničkoj stanici u Jerusalimu, a zatim ga je policija upucala i ranila, piše AP.

Policija je saopštila da je napadač u teškom stanju, dok je obezbeđenje lakše ranjeno.

Incident kasno u noć bio je poslednji u porastu nasilja uoči osetljivog perioda praznika.

Ranije u četvrtak, izraelski vojnik je pucao na Palestinca u Pojasu Gaze, teško ga ranivši, nakon što je muškarac navodno otvorio vatru na vojnike. Palestinac je učestvovao u protestu pored ograde za razdvajanje duž nestabilne granice između Izraela i Gaze.

Vojska je objavila snimak na kojem se vidi kako muškarac puca iz pištolja prema vojnicima pre nego što ga je upucao snajper.

Desetine Palestinaca učestvovalo je u sličnim protestima tokom protekle nedelje, što je navelo Izrael da zabrani oko 18.000 palestinskih radnika da uđu u zemlju da rade.

Takođe u četvrtak, izraelska policija je saopštila da je uhapsila Palestinca koji je navodno izveo napad automobilom na kontrolnom punktu na periferiji Jerusalima. U napadu je lakše povređen izraelski čuvar, saopštila je policija.

Sledeće nedelje, izraelski Jevreji će obeležiti Jom Kipur, najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru, nakon čega će uslediti nedeljni praznik Sukot. Očekuje se da će veliki broj Jevreja posetiti najosetljivije sveto mesto Jerusalima tokom praznika.

Sukobne tvrdnje o mestu, koje je Jevrejima poznato kao Brdo hrama, a muslimanima kao Plemenito svetilište, leže u srcu izraelsko-palestinskog sukoba i često se prelivaju u nasilje.

Prema dugogodišnjim dogovorima, Jevrejima je dozvoljeno da posećuju, ali ne i da se mole na mestu gde se nalazi džamija Al Aksa. Ali veliki broj poseta i scene tihih molitava Jevreja izazvali su strah Palestinaca da Izrael planira da promeni status kvo ili da preuzme mesto.