Indija obustavila izdavanje viza kanadskim državljanima

Indija obustavila izdavanje viza kanadskim državljanima

Indija je privremeno obustavila izdavanje viza kanadskim državljanima u trenutku eskalacije tenzija između dve zemlje zbog ubistva vođe separatista Hardepa Singa Nidžara na kanadskom tlu. Ovaj potez je usledio nakon što je kanadski premijer Džastin Trido sugerisao da bi Indija mogla biti umiješana u ubistvo Nidžara, koji je ubijen ispred hrama Sika u Britanskoj Kolumbiji.

Trido je izrazio zabrinutost da bi „agenti indijske vlade“ mogli biti umiješani u ovaj zločin. Indija je odbacila ove optužbe kao „apsurdne“.

Kanada je prethodno najavila smanjenje svog diplomatskog osoblja u Indiji zbog pretnji koje su primili neki diplomati putem društvenih medija. Indija je oštro reagovala na ovu odluku, tvrdeći da Kanada pokušava da skrene pažnju sa pitanja terorizma i separatizma u vezi sa Kalistanom, što je povezano sa Sikima.

Indijska vlada je često suočavana sa separatističkim zahtevima Sika u zapadnim zemljama, posebno u vezi sa pitanjem Kalistana, teritorijalne nezavisnosti za Sikh zajednicu. Ovaj spor između Indije i Kanade dodatno je zakomplikovao diplomatske odnose između ove dve zemlje.