Porast broja migranata duž američke granice je izazov za Bidenovu administraciju

Porast broja migranata duž američke granice je izazov za Bidenovu administraciju

Situacija sa migrantskim tokovima duž granice između SAD-a i Meksika je ponovo postala zabrinjavajuća, s hiljadama migranata koji prelaze granicu u potrazi za boljim životom u SAD-u. Ovo povećanje migrantskih dolazaka dolazi nakon što su brojevi opali tokom prošlih meseci zbog uvođenja strožih mera od strane administracije predsednika Džoa Bajdena.

Bajdenova administracija je u maju donela nove politike za odvraćanje od ilegalnih prelazaka granice, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina za one koji su uhvaćeni pri ilegalnom prelasku. Ove mere su donekle smanjile stopu ilegalnih prelazaka granice za oko 70%, ali nedavni porast broja dolazaka i dalje predstavlja izazov.

Jedan od razloga za ovaj porast migracija je i povećan broj ljudi koji putuju prema severu iz Centralne i Južne Amerike. Migranti se suočavaju s opasnostima tokom ovog puta, uključujući vožnju opasnih teretnih vozova kroz Meksiko.

Bajdenova administracija se suočava sa izazovom jer nemaju kapacitet da zadrže i procesuiraju sve migrante na granici, što često rezultira puštanjem migranata u SAD sa datumom suda u budućnosti umesto njihove deportacije. Ovo stvara situaciju u kojoj neki tražioci azila koji ilegalno pređu granicu ostaju u SAD-u, što može motivisati druge da pokušaju isto.

S obzirom na brojnost migrantskih dolazaka i složenost situacije, Meksiko i SAD se suočavaju s izazovom u upravljanju ovim migracijama. Predsednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, je pohvalio Bajdena što je stvorio legalne puteve za migrante, ali je takođe istakao potrebu za širim međunarodnim planom za pomoć zemljama da izvuku svoje građane iz siromaštva i tako smanje pritisak na migraciju.

Ova situacija pokazuje da problem migracije ima mnoge složene uzroke i da će rešavanje ovog problema zahtevati koordinirane napore između različitih zemalja i međunarodnih organizacija.