Južnokorejski lider upozorava Rusiju da ne sarađuje sa Severom

Južnokorejski lider upozorava Rusiju da ne sarađuje sa Severom

Predsednik Južne Koreje uputio je u sredu upozorenje kolegama svetskim liderima o nedavnoj komunikaciji i mogućoj saradnji između Severne Koreje i Rusije, rekavši da bi bilo kakva akcija stalne članice Saveta bezbednosti UN da zaobiđe međunarodne norme bila opasna i „paradoksalna”, piše AP.

Govoreći pred Generalnom skupštinom UN, Ioon Suk Ieol je pozvao na posetu severnokorejskog lidera Kim Džong Una prošle nedelje Rusiji, koja je jedna od pet stalnih članica Saveta, najmoćnijeg tela UN.

Kim se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na dalekom istoku Rusije. Njih dvojica su rekli da bi mogli sarađivati na pitanjima odbrane, ali nisu dali detalje, što je izazvalo nelagodu u Južnoj Koreji i njenim saveznicima — uključujući Sjedinjene Države.

„Paradoksalno je da bi stalni član Saveta bezbednosti UN, kome je poveren kao krajnji čuvar svetskog mira, vodio rat invazijom na drugu suverenu naciju i dobijao oružje i municiju od režima koji očigledno krši rezolucije Saveta bezbednosti“, rekao je Ioon svom kolegi. lidera drugog dana godišnjeg okupljanja lidera Generalne skupštine UN. Od njega se očekivalo da pokrene to pitanje.

Jun je rekao da bi to takođe bilo neprihvatljivo za Južnu ako Severna Koreja „pribavi informacije i tehnologiju neophodne“ da unapredi svoje oružje za masovno uništenje u zamenu za davanje konvencionalnog oružja Rusiji.

„Takav dogovor između Rusije i DNRK biće direktna provokacija koja ugrožava mir i bezbednost ne samo Ukrajine već i Republike Koreje“, rekao je on, koristeći akronim za zvanični naziv Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja. „Republika Koreja, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, neće stajati skrštenih ruku.

Južna Koreja je izrazila podršku Ukrajini, koja vodi rat protiv ruske invazije na njenu teritoriju 2022. godine. Na samitu G20 u Indiji ranije ovog meseca, Jun je rekao da će Seul sledeće godine doprineti Ukrajini sa 300 miliona dolara i — na kraju — paketom podrške vrednim više od dve milijarde dolara.

„Nuklearni i raketni programi Demokratske Narodne Republike Koreje predstavljaju ne samo direktnu i egzistencijalnu pretnju miru Republike Koreje, već i (su) ozbiljan izazov miru u Indo-pacifičkom regionu i širom sveta. “, rekao je Ioon u svom govoru.

Strani eksperti spekulišu da su Rusija i Severna Koreja nastojale da postignu sporazume o transferu oružja kršeći rezolucije Saveta bezbednosti. Obe zemlje su u velikim sporovima sa Zapadom, a obe su pod međunarodnim sankcijama.

Dok se strahuje da će rusko-severnokorejska saradnja podstaći ratne napore Rusije u Ukrajini, ona je takođe podstakla nelagodnost u Južnoj Koreji, gde mnogi misle da bi ruski transfer sofisticiranih tehnologija oružja pomogao Severnoj Koreji da stekne funkcionalni špijunski satelit, podmornicu na nuklearni pogon i snažnije rakete.

Zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Čang Ho-džin pozvao je u utorak ruskog ambasadora u Seulu Andreja Kulika i pozvao Moskvu da odmah prekine vojnu saradnju sa Severnom Korejom, za koju je rekao da će imati „veoma negativan uticaj“ na njene odnose sa Severnom Korejom. Jug.

Severna Koreja godinama povećava svoj nuklearni arsenal, podižući tenzije u regionu jer preti da će upotrebiti nuklearno oružje u sukobima. Redovno sprovodi raketna testiranja, posebno u protekloj godini.

Kao odgovor, Ioon i američki predsednik Džo Bajden u aprilu su se složili da prošire zajedničke vojne vežbe, povećaju privremeno raspoređivanje američkih strateških sredstava i pokrenu bilateralnu nuklearnu konsultativnu grupu.

Severna i Južna Koreja su se podelile na dve odvojene nacije nakon rata 1950-53, koji je podelio Korejsko poluostrvo. Dve zemlje tehnički ostaju u ratnom stanju 70 godina nakon potpisivanja primirja.

Kim, lider Severne Koreje, nadgleda autokratsku vladu i treća je generacija njegove porodice koja vlada. Prethodili su mu njegov otac Kim Džong Il, koji je umro 2011. i njegov deda Kim Il Sung, bivši gerilac koji je uspostavio državu.