„Bolja cena“ za još 16 artikala

„Bolja cena“ za još 16 artikala

Lista od 20 proizvoda u akciji Bolja cena za narod danas je proširena za još 16 artikala. Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije kaže da je ovo pre svega socijalna mera, namenjena građanima sa najskromnijim primanjima, uglavnom penzionerima . Ali, ne isključuje da će i pripadnici srednje klase u odnosu na ličnu racionalnost, ostvariti uštede.

Od danas su pojeftinili brašno, tip 500 i tip 400, suncokretovo ulje, kiselo mleko, margarin, sirni namaz, crni luk, pasulj, kupus, pašteta, viršle, smrznuti grašak, džem, keks, pasta za zube i sapun. Prošle srede, maloprodajni trgovinski lanci akcijom su obuhvatili mleko i mlečne proizvode, kozmetiku za bebe i odrasle, pileće meso, salamu, sok i kafu. Sniženja su od 20 do 40 odsto.

Najveći teret sniženja snose poljoprivrednici

U akciji „bolja cena“ pojeftinili su krompir, jabuka, crni luk, pasulj, kupus, zamrznuti grašak. Stanić smatra da bi niža otkupna cena povrća i voća mogla da ugrozi male poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom samo jedne kulture. Da im ne bi mnogo pomoglo ni to što je u okviru akcije povećanja potražnja za njihovom robom.