Dezinformacije o raku na TikToku mogu biti štetne po zdravlje žena

Dezinformacije o raku na TikToku mogu biti štetne po zdravlje žena

Milioni žena se obraćaju platformi društvenih medija TikTok za zdravstvene savete u vezi sa ginekološkim karcinomom, ali većina tih informacija je pogrešna ili dramatično netačna, prema novoj studiji koju je objavio The Ohio State University Comprehensive Cancer Center.

Viši autor studije Laura Chambers, DO, kaže da ovo naglašava moć društvenih medija da hrane dezinformacije koje bi mogle biti štetne po zdravstvene ishode pacijenata, ali takođe predstavlja priliku da se pozabave prazninama koje će se manje vjerovatno pojaviti tokom pregleda u klinici.

Chambers je bila zainteresovana da sazna više o neizrečenim zabrinutostima njenih pacijenata, koji su često majke i mlade žene. Želela je da razume kako ovi pacijenti koriste društvene medije, koje informacije dele i kako konzumiraju te informacije.

„Namera ove studije je bila da se razumeju potrebe pacijenata koje mogu ostati neizrečene na klinici, ali predstavljaju praznine u nezi koje je potrebno rešiti“, kaže Čejmbers, lekar osteopat u OSUCCC-James. „Kao lekari, fokusirani smo na toksičnost lečenja i ishode pacijenata, ali mnogi naši pacijenti se suočavaju sa zaista teškim izazovima kod kuće – poput pronalaženja kako da pokažu svom detetu ljubav i pažnju kada prolaze kroz zamorne tretmane.

Za ovu novu studiju, tim je sistematski tražio 500 najpopularnijih TikTok postova i analizirao prvih pet hashtagova za svaki koji se odnosi na ginekološki rak (rak jajnika, endometrijuma, grlića materice i vulve, kao i gestacijske trofoblastne bolesti) za ključne teme, kvalitet informacija i pouzdanosti sadržaja u vezi sa ginekološkim rakom na platformi društvenih medija, TikTok. Prikupljeni su demografski podaci, ton poruke i tematske teme. Milioni žena se obraćaju platformi društvenih medija TikTok za zdravstvene savete u vezi sa ginekološkim karcinomom, ali većina tih informacija je pogrešna ili dramatično netačna, prema novoj studiji koju je objavio Sveobuhvatni centar za rak Državnog univerziteta Ohajo – Arthur G. James Cancer Hospital i Richard J. Solove Research Institute u časopisu Ginecologic Oncologi. Zasluge: Sveobuhvatni centar za rak Državnog univerziteta u Ohaju – bolnica za rak Arthur G. James i Institut za istraživanje Richard J. Solove

Edukativni video snimci su ocenjeni za kvalitet korišćenjem utvrđene skale informacija o zdravstvenom obrazovanju. Od avgusta 2022. godine, prvih pet hashtagova za svaki ginekološki rak imalo je više od 466 miliona pregleda.

Istraživači su otkrili da je, generalno, kvalitet informacija koje se dele preko TikToka bio loš i da je najmanje 73% sadržaja bilo netačno i lošeg obrazovnog kvaliteta. Rasni dispariteti u ginekološkom karcinomu proširili su se na ovaj prostor društvenih medija.

„Ovi podaci su inspirisali mnoga pitanja o tome gde dalje da se bave ovim netačnostima i direktno komuniciraju sa pacijentima, posebno fokusirajući se na mogućnosti stvaranja raznovrsnijeg sadržaja za prevazilaženje rasnih i kulturnih razlika u vezi sa lečenjem ovih karcinoma“, kaže Čejmbers.

„Ranjivost prikazana u sadržaju društvenih medija u vezi sa ličnim putovanjima protiv raka je inspirativna, ali ovi podaci nas zaista podstiču da se zapitamo, kao medicinska zajednica, kako možemo da obezbedimo okruženje za negu koje podstiče takvu vrstu poverenja i pravi razgovor sa pacijentima? I šta možemo li, kao šira zajednica, da pružimo kvalitetne zdravstvene informacije i usluge podrške pacijentima koji traže informacije o ginekološkim karcinomima?“

Chambers podstiče pacijente koji žele zajednicu istomišljenika koji prolaze kroz slična iskustva da potraže lično i onlajn zajednice podrške koje sponzorišu renomirane medicinske organizacije i organizacije za zastupanje pacijenata.

Ovi nalazi su takođe predstavljeni u dve poster prezentacije na Godišnjem sastanku Društva za ginekološke onkologije 2023. u Tampi, Florida.