Istraživači identifikuju neurone koji vode muve uz vetar

Istraživači identifikuju neurone koji vode muve uz vetar

Novo istraživanje naučnika i saradnika Janelije sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu pokazuje kako klaster neurona u mozgu voćne mušice transformiše sećanja o prošlim nagradama u akcije, pomažući muši da pronađe hranu. Nalazi su objavljeni u časopisu eLife.

Poput drugih insekata, muve se okreću u vetar ili uz vetar kako bi locirali izvor privlačnih mirisa. Olfaktorni sistem muve detektuje i oseća mirise koje vetar nosi, vodeći muvu do nagrade. Novo istraživanje identifikuje neurone u mozgu muva koji kontrolišu upravljanje uz vetar. Kada se neuroni aktiviraju (crvena kutija), muve se okreću prema vetru i idu uz vetar.

U muhu, deo mozga koji se zove telo pečurke obrađuje i integriše mirisne informacije. Više odeljaka u telu pečurke deluje paralelno da dodeljuje pozitivne ili negativne vrednosti stimulansu mirisa, ali nije poznato kako se ovi signali prevode u motoričke radnje.

Novo istraživanje pokazuje da sećanja na nagradu formirana u različitim delovima tela pečurke izazivaju različita ponašanja, pri čemu samo neki pokreću kretanje muve uz vetar. Studija identifikuje klaster neurona – Upvind Neuroni ili UpViN – koji integrišu inhibitorne i ekscitatorne ulaze iz ovih odeljaka, uzrokujući da se muva okreće i kreće prema vetru. Preklapanje izlaznih neurona tela pečurke MBON-α1 i MBON-α3 i UpViNs neurona u standardnom mozgu muve.

Novo istraživanje pruža uvid u to kako se naučene pozitivne i negativne vrednosti postepeno transformišu u konkretne akcije vođene pamćenjem. UpViN takođe šalju uzbudljive signale dopaminergičkim neuronima za učenje višeg reda, prema istraživačima.

Ovi nalazi pomažu da se objasni kako paralelni dopaminergički neuroni i memorijski podsistemi deluju u interakciji kako bi vodili akcije zasnovane na memoriji i učenje na nivou pojedinačnih neuronskih kola.