Novi krvni marker može identifikovati Parkinsonovu bolest

Novi krvni marker može identifikovati Parkinsonovu bolest

U studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Lundu, otkriveno je da je marker DOPA dekarboksilaza (DCC) povišen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću, kao i kod ljudi sa drugim bolestima koje rezultiraju nedostatkom dopamina u mozgu. Međutim, marker je bio normalan kod drugih bolesti mozga kao što je Alchajmerova bolest. Istraživači su čak primetili da je DCC bio povišen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću mnogo godina pre nego što su razvili bilo kakve simptome.

Istraživači sa Univerziteta Lund objavili su svoje nalaze u časopisu Nature Aging.

„Koristili smo napredne tehnike koje nam omogućavaju da izmerimo hiljade proteina istovremeno u maloj količini uzorka. Ovo smo sproveli na 428 osoba da identifikujemo biomarkere koji mogu da ukažu da li pacijent sa motoričkim poremećajima ili kognitivnim poteškoćama ima oštećenje dopaminskog sistema u mozak“, kaže Oskar Hansson, profesor neurologije na Univerzitetu Lund i konsultant u Univerzitetskoj bolnici Skane.

„Utvrdili smo da ako pacijent ima poremećaj u dopaminskom sistemu, nivoi biomarkera DDC se povećavaju, bez obzira na to gde se nalaze u toku bolesti. Važno otkriće je da se ovaj biomarker može meriti u krvi, gde je značajno povećan, posebno kod Parkinsonove bolesti.“

Nalazi istraživača su verifikovani u dodatnoj grupi od 152 osobe. Štaviše, oni su pokazali da je novi biomarker takođe značajno povećan u krvi analizom uzoraka krvne plazme od 174 osobe. Oštećenje dopaminskog sistema u mozgu takođe se može otkriti putem pregleda PET kamerom. Međutim, ovo je veoma skupa i komplikovana metoda koja je dostupna samo u specijalizovanim klinikama za memoriju.

„Pošto su simptomi različitih neurodegenerativnih bolesti mozga slični jedni drugima, postoji značajan rizik od pogrešne dijagnoze, a samim tim i nepravilnog lečenja. Zbog toga je ključno pronaći bezbednije dijagnostičke alate i metode, i na to se fokusiramo u našim istraživanjima. Štaviše, Verujem da će se u budućnosti različite bolesti mozga lečiti i pre nego što simptomi postanu očigledni, a krvni markeri će biti od suštinskog značaja za identifikaciju pravih pojedinaca na jednostavan i isplativ način.“