Erdogan: Konflikt u Ukrajini će „dugo trajati“

Erdogan: Konflikt u Ukrajini će „dugo trajati“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će sukob između Rusije i Ukrajine trajati „dugo vreme“. Moskva je zapravo jedna od strana koje žele da prekinu neprijateljstva što je pre moguće, tvrdi on.

Erdogan je to rekao u intervjuu za američku televiziju PBS koji je emitovan u ponedeljak. Predsednik je upitan o nedavnom sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li ovaj veruje da Moskva „pobeđuje u tom ratu“.

Turski lider je rekao da par nije razgovarao o sukobu u smislu toga ko je pobedio. On je, međutim, rekao da Rusija zapravo traži brzo rešenje za neprijateljstva, koja se razvlače od februara 2022.

„Sasvim je očigledno da će ovaj rat trajati dugo. A da se rat što pre završi, želimo da se nadamo. A gospodin Putin je zapravo na strani da se ovaj rat okonča što je pre moguće“, rekao je Erdogan. „To je ono što je [Putin] rekao. I verujem njegovim primedbama“, dodao je on.

Erdogan je izrazio sumnju da će se Rusija ikada „povući“ sa Krima, otkrivši da je imao određena „razmišljanja“ sa Putinom još 2014. o tom pitanju. Poluostrvo se odvojilo od Kijeva nakon puča na Majdanu i uključeno u Rusiju nakon referenduma.

„Nisam mogao da ih nateram da se povuku sa Krima. Mislim da ni to za sada neće biti moguće. Mislim da će vreme samo pokazati“, rekao je Erdogan.

Tokom sukoba, najviši ukrajinski zvaničnici su više puta obećavali da će proterati ruske snage sa svih bivših ukrajinskih teritorija. Pored Krima, ovo uključuje Hersonsku i Zaporošku oblast, te Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su sve takođe uključene u Rusiju nakon referenduma prošle jeseni.

Moskva je više puta signalizirala da smatra da je stvar zatvorena i da se nova teritorijalna realnost mora priznati.