Azerbejdžan počeo ofanzivu na Nagorno Karabah, stižu izveštaji o žrtvama

Azerbejdžan počeo ofanzivu na Nagorno Karabah, stižu izveštaji o žrtvama

Azerbejdžan gađa teritoriju Nagorno Karabaha, javalju ruski i azerbejdžanski mediji. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je započelo „specijalnu antiterorističku operaciju“ na teritoriji nepriznate republike Nagorno Karabah.

U Stepanakertu, sedištu Nagono Karabaha na snazi je sirena za vazdušnu opasnost, prenose Telegram kanali i čuju se eksplozije.

Azerbjedžanski mediji navode kako, navodno, upravo sa teritorije Nagorno Karabaha tamošnja vojska gađa pozicije azerbejdžanske armije.

Jermenija ali i zvaničnici nepriznate republike Arcah već mesec dana navode da Azerbejdžan gomila vojsku i vojnu tehniku na granicu sa Jermenijom i na liniju razgraničenja sa Nagorno Karabahom.

EU poziva Azerbejdžan da odmah prekine operaciju Azerbejdžan uputio poruku Jermenima u Nagornu Karabahu Ruski mirovnjaci nisu znali da se sprema napad Jermenija: Operacija Azerbejdžana agresija velikih razmera

Azerbejdžan je juče podigao blokadu u kojoj je držao region od decembra prošle godine i dozvolio da uđe hunanitarna pomoć iz Jermenije preko Lačisnkog koridora i iz centralnog Azerbejdžana preko Agdamskog puta.

Na teritoriji Nagorno Karabaha nalaze se ruski mirotvorci prema primirju potpisanom nakon Drugog karabahskog rata 2020.

Na Nagorno Karabahu žive Jeremeni koji, već više od sto godina, osećaju podozrenje prema Azerima. Između dva naroda postoji duga istorija međusobnih pogroma i proterivanja.

Nagorno Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1991, no ovu regiju niko, pa ni Jermenija, ne priznaje.