Nigerija nastoji da produbi ekonomske veze sa Južnom Afrikom

Nigerija nastoji da produbi ekonomske veze sa Južnom Afrikom

Predsednik Nigerije Bola Tinubu razgovarao je sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom u Njujorku, nastojeći da unapredi ekonomsku saradnju dve najveće ekonomije u Africi, rekao je u ponedeljak njegov portparol, piše Rojters.

Dvojica afričkih lidera sastala su se uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja bi trebalo da počne ove nedelje, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Možemo da sarađujemo na obostrano koristan način koji obogaćuje naše stanovništvo“, rekao je Tinubu, dodajući da obe zemlje mogu da sarađuju u rudarskoj i telekomunikacionoj industriji kako bi pomogle u „obavljanju poslova“.

Tinubu je započeo najhrabrije reforme u Nigeriji u poslednjih nekoliko decenija, ukidajući popularnu, ali skupu subvenciju za benzin i ukidajući ograničenja trgovine devizama. On je obećao da će oživeti privredu koja se bori sa rekordnim dugom, anemičnim rastom i dvocifrenom inflacijom.

Predsednik Ramafosa je pozdravio Tinubuove „hrabre“ ekonomske reforme i obećao da će Južna Afrika istražiti veće partnerstvo sa Nigerijom.

„Mi smo dve velike ekonomije na našem kontinentu i važno je da produbimo ekonomske veze, posebno u svetlu afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini“, rekao je Ramafosa.

„Voleli bismo da vidimo da Nigerija i Južna Afrika blisko sarađuju na brojnim pitanjima, jer kad god se udružimo, ostvarili smo globalni uticaj kroz te zajedničke pozicije“, rekao je on.

Tinubu je takođe pozvao Južnu Afriku da se pridruži Nigeriji u pozivu na reforme globalnih finansijskih institucija kako bi pomogla Africi u borbi protiv rastućeg siromaštva i ekonomskih nevolja.

„Moramo se udružiti i složiti se da međunarodne finansijske institucije zahtevaju reformu jer Afrika više ne treba da bude teren za ekonomsko uništavanje, već je to mesto sa darovitim ljudima koje je spremno za ulaganja i saradnju“, rekao je Tinubu.

Tinubu, koji prisustvuje svojoj prvoj Generalnoj skupštini UN kao predsednik Nigerije, takođe bi trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i rukovodiocima iz Majkrosofta, Mete i Ekson Mobila u Njujorku u nastojanju da mobiliše globalni kapital za razvoj infrastrukture.