Britanski proizvođač papira prodaje poslednju fabriku u Rusiji

Britanski proizvođač papira prodaje poslednju fabriku u Rusiji

Britanski gigant za papir i pakovanje Mondi najavio je dogovor o prodaji svoje poslednje preostale fabrike u Rusiji, čime je kompanija finalizirala povlačenje iz zemlje.

Prema saopštenju od nedelje, Mondi je postigao dogovor o prodaji svoje fabrike celuloze i papira u Siktivkaru jedinici moskovske kompanije za razvoj nekretnina Sezar Group za 80 milijardi rubalja (825,7 miliona dolara). Fabrika u Siktivkaru proizvodi nepremazani fini papir i karton za domaće tržište Rusije i zapošljava oko 4.500 ljudi. Prijavio je prihod od otprilike 1,16 milijardi dolara na kraju 2022.

Mondi danas objavljuje da je sklopio sporazum o prodaji svog poslednjeg preostalog objekta u Rusiji, akcionarskog društva Mondi Siktivkar, zajedno sa dva povezana entiteta, kompaniji Sezar Invest LLC za ukupnu novčanu naknadu od 80 milijardi RUB koja će biti plaćena u serija rata“, navodi se u saopštenju.

Kompanije su već dobile odobrenje ruske antimonopolske agencije i vladine komisije zadužene za strane investicije, rekao je Mondi. Očekuje se da će prodaja biti završena do decembra.

Ranije ove godine, Mondi je prodao svoje tri fabrike za preradu ambalaže u Rusiji Gotek grupi za 16,5 miliona dolara.

Mondi je prvi put najavio svoju nameru da proda fabriku u Siktivkaru u avgustu prošle godine. Kompanija je planirala da proda fabriku Augmentu, investicionoj firmi u vlasništvu ruskog milijardera Viktora Haritonina, za otprilike 980 miliona dolara. Međutim, ovog leta Mondi je odustao od sporazuma navodeći „nedostatak napretka“ u dobijanju odobrenja od ruskih vlasti.

Mondi je globalni dobavljač ambalaže i papira koji zapošljava 22.000 ljudi u preko 30 zemalja. Izjavio je prihod od 9,5 milijardi dolara za 2022.

Britanska kompanija je najnovija zapadna kompanija koja je napustila rusko tržište zbog sankcija uvedenih Moskvi od početka njene vojne operacije u Ukrajini. Da bi zaustavila tok prodaje, Moskva je prošle godine uvela pravila koja zapadne kompanije moraju da poštuju da bi izašle sa ruskog tržišta. Sve firme koje žele da napuste treba da dobiju zvanično odobrenje za prodaju svoje lokalne imovine od određene vladine komisije, koja takođe može da izvrši „ispravke“ u cenama poslova.