Habl snimio galaksiju NGC 3156

Habl snimio galaksiju NGC 3156

Ova slika iz snova sa NASA/ESA Habl svemirskog teleskopa prikazuje galaksiju poznatu kao NGC 3156. Nalazi se na oko 73 miliona svetlosnih godina od Zemlje, u malom ekvatorijalnom sazvežđu Sektans.

NGC 3156 je lentikularna galaksija, sa dve vidljive niti tamne crvenkasto-braon prašine koje prelaze preko diska galaksije. Ovaj tip galaksije je dobio ime po izgledu nalik sočivu kada se gleda sa strane ili sa ivice. Spadaju negde između eliptičnih i spiralnih galaksija i imaju svojstva obe. Poput spirala, sočiva imaju centralno ispupčenje zvezda i veliki disk koji ga okružuje. Često imaju tamne trake prašine poput spirala, ali nemaju spiralne krakove velikih razmera. Kao i eliptične, sočivaste galaksije imaju uglavnom starije zvezde i malo formiranja zvezda.

Astronomi su proučavali NGC 3156 na mnogo načina — od njegove grupe globularnih jata (otprilike sferične grupe zvezda povezanih svojom gravitacionom privlačnošću), do zvezda koje uništava supermasivna crna rupa u njegovom srcu. Koristeći Hablove podatke, uporedili su zvezde u blizini jezgra galaksije sa onima u galaksijama sa crnim rupama slične veličine. Otkrili su da NGC 3156 ima veći procenat zvezda od proseka koje je progutala njegova supermasivna crna rupa u poređenju sa svojim kolegama.