Povećan rizik od smrti od raka dojke kod žena ako se ne poštuju uputstva za interval lečenja

Povećan rizik od smrti od raka dojke kod žena ako se ne poštuju uputstva za interval lečenja

Prema novom istraživanju, rizik od smrti od raka dojke je 43% veći za žene koje su imale najmanje jedan interval lečenja duži od preporučenih vremenskih okvira lečenja.

Istraživanje, objavljeno u Medicinskom žurnalu Australije, ispitalo je povezanost između preživljavanja raka dojke i blagovremenosti lečenja.

Utvrđeno je da je preživljavanje specifično za rak dojke bilo lošije za žene sa rakom dojke koje su primale terapiju van preporučenih vremenskih intervala lečenja, koji su definisani australijskim smernicama za lečenje ranog raka dojke iz 2020.

Rak dojke je drugi najčešći uzrok smrti australijskih žena od raka, rekao je dr Kou Kou, koji je bio vodeći autor studije i viši istraživač epidemiologije u Savetu za rak u Kvinslendu.

„Uprkos nedavnim naporima da se poboljša terapija, između 33% [i] 52% žena sa dijagnozom raka dojke ne dobijaju blagovremeni tretman,“ rekao je dr Kou Kou.

„Naša studija pokazuje da je svako kašnjenje u početku ili nastavku lečenja povezano sa lošijim preživljavanjem.“

Smernice za lečenje ranog raka dojke navode šest intervala lečenja:

Istraživači iz Saveta za rak u Kvinslendu sproveli su kohortnu studiju zasnovanu na populaciji žena starosti od 20 do 79 godina kojima je dijagnostikovan invazivni rak dojke između 1. marta 2010. i 30. juna 2013. godine, kao što je zabeleženo u Kvinslendskom registru raka.

„Uporedili smo intervale lečenja za svaku ženu koja je učestvovala sa smernicama“, rekao je profesor Peter Baade, biostatičar i viši menadžer deskriptivne epidemiologije u Savetu za rak u Kvinslendu.

„Otkrili smo da je rizik od smrti od raka dojke značajno veći za žene koje su bile podvrgnute operaciji više od 29 dana nakon dijagnoze, ili su započele hemoterapiju više od 36 dana nakon operacije, ili su započele radioterapiju više od 31 dan nakon završetka adjuvantne hemoterapije, u poređenju sa ženama koji su primili lečenje pre odgovarajućih vremenskih tačaka.

„Rizik od smrti od raka dojke je 43% veći za žene koje su imale najmanje jedan interval lečenja duži od preporučenog vremenskog okvira.

Postoji nekoliko razloga zašto žene mogu imati duže intervale lečenja od preporučenih, rekli su istraživači.

„Na intervale lečenja pacijenata mogu uticati brojni faktori, uključujući i to da li oni žive u regionalnoj ili udaljenoj Australiji“, rekao je dr Kou Kou.

„Žene koje koriste javne ustanove za skrining obično imaju duže intervale u odnosu na one koje koriste privatne. I vreme je takođe važno; početak ili završetak lečenja od decembra do januara često dovodi do dužih intervala između tretmana.

„Žene bez porodične istorije raka jajnika ili dojke često imaju duže intervale lečenja u poređenju sa onima sa porodičnom istorijom.

Pušenje, niži prihodi domaćinstva i nepostojanje privatnog zdravstvenog osiguranja bili su povezani sa dužim intervalima.“

„Zbog toga je od vitalnog značaja da se australijske smernice za lečenje ranog raka dojke iz 2020. poštuju što je bliže moguće.

„Klinički dokazi su u: ove smernice spašavaju živote, tako da moramo biti sigurni da ih kliničari prate kako bi svojim pacijentima pružili najbolje šanse za preživljavanje.“