Iranski predsednik negira da je slao dronove i drugo oružje Rusiji, osuđuje mešanje SAD

Iranski predsednik negira da je slao dronove i drugo oružje Rusiji, osuđuje mešanje SAD

Predsednik Irana, Ebrahim Raisi, oporicao je tvrdnje da je njegova zemlja slala dronove Rusiji za upotrebu u trajnom ratu u Ukrajini, uprkos optužbama iz Sjedinjenih Američkih Država koje sugeriraju suprotno. SAD ne samo da optužuju Iran za snabdevanje Rusiju oružjem, već i za pomoć u izgradnji fabrike za proizvodnju ovih bespilotnih letelica.

U izjavi dataj prilikom sastanka sa medijskim izvršiteljima na marginama Opšte skupštine UN, predsednik Raisi je rekao: „Mi smo protiv rata u Ukrajini,“ čime je istakao stav Irana protiv konflikta.

Ovo poricanje dolazi ubrzo nakon što je pet Amerikanaca, koji su bili zadržani u Iranu, stiglo u Katar kao deo dogovora u kojem je predsednik Joe Biden odlučio da otključa oko šest milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava.

Predsednik Raisi, poznat po svojoj tvrdoj liniji, pokušao je da udari diplomatski ton tokom svoje izjave. Ponovio je ponude Irana za posredovanje u rusko-ukrajinskom sukobu, iako Iran podržava Rusiju. Raisi je takođe sugerisao da bi nedavni dogovor sa Sjedinjenim Državama koji je doveo do razmene zarobljenika i deblokade sredstava mogao „pomoći u izgradnji poverenja“ između dugogodišnjih protivnika.

Iako je priznao istorijski snažne veze Irana i Rusije, uključujući saradnju u oblasti odbrane, Raisi je čvrsto negirao slanje oružja ili dronova Moskvi od početka rata u Ukrajini. „Ako imaju dokument da je Iran davao oružje ili dronove Rusima nakon rata,“ rekao je, „onda bi ga trebali dostaviti.“

Pitanje iranskih dronova ostaje kontroverzno, s obzirom na to da američki i evropski zvaničnici tvrde da veliki broj iranskih dronova korišćenih u ratu u Ukrajini ukazuje na to da se snabdevanje ovim sredstvima nije samo nastavilo, već i pojačalo tokom sukoba.

Iako su Raisijeve izjave o izgradnji poverenja, ton prema Sjedinjenim Američkim Državama nije bio potpuno pomirljiv, jer je kritikovao američku interferenciju u regionu Persijskog zaliva i pozvao SAD da se usredsredi na svoje vlastite poslove.

Takođe je istakao želju Irana za poboljšanjem odnosa sa susednim zemljama na Bliskom istoku, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Sugeriše da bi se, ako bi SAD prestale da se mešaju u regionu, odnosi između ovih zemalja mogli poboljšati.

Što se tiče normalizacije odnosa sa Izraelom, Raisi je upozorio regionalne zemlje da se ne približavaju previše američkom savezniku, ističući da takva normalizacija ne doprinosi bezbednosti.

Na kraju, Raisi je odbacio zapadne kritike o tretmanu žena u Iranu, suzbijanju disidenata i nuklearnom programu zemlje. On je prikazao ove kritike kao izgovore koje koriste zapadne zemlje da naruše suverenitet Irana.

Iranski lider je izneo ove izjave usred trajnih tenzija i složenih diplomatskih dinamika u regionu i na globalnoj sceni.