Zelenski u SAD: Učestvovaće u događajima UN, sastati se sa Bajdenom

Zelenski u SAD: Učestvovaće u događajima UN, sastati se sa Bajdenom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u ponedeljak uveče najavio dolazak u Sjedinjene Države kako bi učestvovao u događajima Generalne skupštine UN i sastancima sa američkim zvaničnicima.

Prema rečima predsednika, u Njujorku će se prvo sastati sa ukrajinskom vojskom koja je na rehabilitaciji i lečenju, a zatim će učestvovati u aktivnostima Generalne skupštine UN, Samita ciljeva održivog razvoja i Saveta bezbednosti.

„Već su planirani značajni bilateralni susreti. Teritorijalni integritet države je ključni princip svih osnovnih međunarodnih dokumenata, a posebno Povelje UN. I potrebno je obnoviti njenu punu snagu, uništenu ruskom invazijom, i povećati sposobnost UN da zaustave i spreče agresiju. Ukrajina će u tom pogledu dati jasan predlog članicama UN“, napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

Zelenski će u Vašingtonu razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, čelnicima komora i partija Kongresa, vojnim vrhom, kao i američkim biznisom, novinarima i zajednicom.

Poseta Zelenskog dolazi u trenutku kada Kongres SAD razmatra zahtev Bele kuće za pomoć Ukrajini od dodatnih 23 milijarde dolara. Ali njegovo odobrenje je još uvek neizvesno, sa dubokim podelama unutar Republikanske stranke po tom pitanju.

Deo desnog krila američke Republikanske partije, na čelu sa Donaldom Trampom, tvrdi da SAD daju Ukrajini previše pomoći i da treba da se fokusiraju na domaće prioritete.