Izraelac Netanjahu poziva Maska da uravnoteži slobodu govora

Izraelac Netanjahu poziva Maska da uravnoteži slobodu govora

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Elona Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobode izražavanja i borbe protiv govora mržnje na sastanku u ponedeljak, nakon višenedeljnih kontroverzi oko antisemitskog sadržaja na Maskovoj platformi za društvene medije X.

Ranije ovog meseca, Mask je napao Ligu za borbu protiv klevete, optužujući neprofitnu organizaciju koja radi na borbi protiv antisemitizma da je prvenstveno izazvala 60% smanjenja prihoda od reklama u SAD na X, bez pružanja dokaza.

Mask je kupio platformu, tada poznatu kao Tviter, u oktobru.

„Nadam se da ćete u granicama Prvog amandmana pronaći sposobnost ne samo da zaustavite antisemitizam… već bilo kakvu kolektivnu mržnju prema narodu“, rekao je Netanjahu tokom sastanka koji je uživo prenošen na X iz Tesline fabrike u Fremontu u Kaliforniji.

„Znam da ste posvećeni tome… ali vas ohrabrujem i pozivam da nađete balans“, rekao je Netanjahu.

Mask je odgovorio rekavši da je protiv antisemitizma i protiv svega što „promoviše mržnju i sukobe“, ponovivši svoje prethodne izjave da X neće promovisati govor mržnje.

Mask je rekao da bi X trebalo da bude platforma za ljude da objavljuju različite stavove, ali će kompanija ograničiti distribuciju određenih postova koji mogu da krše njenu politiku, nazivajući pristup „slobodom govora, a ne dosegom“.

Milijarder, koji takođe vodi Teslu i SpaceX, primetio je da je dobio više odbijanja od zaposlenih u Tesli povodom sastanka sa Netanjahuom nego „bilo šta drugo što sam ikada uradio“.

Netanjahu i njegova nacionalističko-verska koalicija pokušavaju da ograniče neka ovlašćenja izraelskog Vrhovnog suda, tvrdeći da je neophodno sprečiti političko preterivanje neizabranih sudija.

Protivnici kažu da bi promene mogle da podstaknu korupciju i zloupotrebu moći uklanjanjem efektivnog nadzora, a to je pitanje podelilo izraelsko društvo i izazvalo zabrinutost za demokratsko zdravlje Izraela.

Oko 200 ljudi koji su protestovali zbog remonta sudstva okupilo se ispred Tesline fabrike u Kaliforniji, gde je događaj održan.

Mask i Netanjahu su takođe razgovarali o tome kako da iskoriste prednosti brzog napretka veštačke inteligencije, uz istovremeno ograničavanje rizika po društvo, što je zabrinutost koju su Mask i drugi u tehnološkoj industriji izrazili poslednjih meseci.

„Danas stojimo na raskrsnici za čitavo čovečanstvo, gde moramo da biramo između blagoslova i prokletstva“, rekao je Netanjahu, dodajući da bi veštačka inteligencija mogla da unapredi medicinu, ali da dovede do rizika poput narušavanja demokratije.

Izrael se smatra svetskim liderom u oblasti veštačke inteligencije, zahvaljujući rastućoj industriji računarstva i robotike koja se oslanja na talente razvijene u tehnološki naprednoj vojnoj regruti.

Strane investicije u izraelske tehnološke startapove su opale u poslednjih godinu dana, delom zbog globalnog usporavanja i pogoršanih strahom investitora da bi pritisak na smanjenje ovlašćenja Vrhovnog suda uklonio ključnu proveru i ravnotežu.

Sa naglim smanjenjem stranih tokova, šekel je ove godine oslabio za više od 8% u odnosu na dolar.