Kina poziva nemačkog izaslanika zbog Berbokove opaske o „diktatoru“

Kina poziva nemačkog izaslanika zbog Berbokove opaske o „diktatoru“

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nemačku ambasadorku Patriciju Flor nakon što je berlinski visoki diplomata Analena Berbok nazvala kineskog predsednika Si Đinpinga „diktatorom“.

Ambasador je „pozvan u kinesko ministarstvo spoljnih poslova [u nedelju]“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova za AFP u ponedeljak.

Berbokova je to izjavila tokom posete Njujorku u četvrtak. Govoreći za Fok Nevs, ona je tvrdila da bi, ako bi Zapad dozvolio Ukrajini da izgubi sukob sa Rusijom, to ohrabrilo „druge diktatore u svetu… kao što je Si, kineski predsednik“.

Peking je „izuzetno nezadovoljan“ rečima Berbokove, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning novinarima ranije u ponedeljak. Mao je rekao da Berbokovini „apsurdni“ komentari „krše političko dostojanstvo Kine“ i da su jednaki „otvorenoj političkoj provokaciji“.

Odnosi između Berlina i Pekinga su se u poslednje vreme pogoršali, a Nemačka je pozvala na smanjenje ekonomskog oslanjanja na Kinu u svojoj prvoj strategiji za Kinu, koja je objavljena u julu. Uprkos tome što je Kina najveći nemački trgovinski partner, u dokumentu je Peking označen kao „sistemski rival“.

Označavajući Sija kao „diktatora“, Berbok je sledila korake američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je isti deskriptor primenio na kineskog lidera u junu. Bajdenova izjava usledila je odmah nakon što se američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu i navodno naterala američke zvaničnike da uvere svoje kineske kolege da Bajdenove reči ne predstavljaju promenu u američkoj politici.