Tramp: Ukrajina je mogla da izbegne sukob

Tramp: Ukrajina je mogla da izbegne sukob

Ukrajina je mogla da izbegne stotine hiljada mrtvih i izgubi manje zemlje da je postigla mirovni sporazum sa Rusijom pre nego što je sukob počeo prošlog februara, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za En-Bi-Si njuz u nedelju.

Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je „nešto o čemu se moglo pregovarati“, rekao je Tramp voditeljki NBC-a Kristen Velker, dodajući da je „mnogo ljudi očekivalo“ da će Kijev u zamenu odustati od svojih pretenzija na „Krim i druge delove zemlje“ za mir.

„Dakle, mogli su da sklope dogovor gde je [izgubljeno] manje teritorije nego što je Rusija već zauzela“, nastavio je Tramp. „Mogli su da naprave dogovor da niko nije ubijen… imali bi ukrajinsku državu. Sada niko čak ni ne zna da li će Ukrajina biti potpuno preuzeta.

Pod „drugim delovima zemlje“, Tramp je verovatno mislio na Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, čiji je suverenitet ruski predsednik Vladimir Putin priznao tri dana pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Nakon referenduma prošlog septembra, oba regiona su se sada pridružila Ruskoj Federaciji, zajedno sa nekadašnjim ukrajinskim teritorijama Hersonom i Zaporožjem. Krim je 2014. izglasao povratak Rusiji.

Tramp je potom ponovio svoju tvrdnju da će, ako bude izabran sledeće godine, imati razrađen mirovni sporazum u roku od 24 sata.

„Uveo bih [ruskog predsednika Vladimira Putina] u sobu, uveo bih [ukrajinskog predsednika Vladimira] Zelenskog u sobu, onda bih ih spojio i imao bih dogovor“, rekao je Velkeru. .

„Bilo bi lakše da rat nije počeo, a živele bi stotine hiljada ljudi, što je najvažnije“, primetio je on. „Ali mogu to da uradim i mogu to da uradim brzo.“

Tramp je tada tvrdio da je sprečio Ukrajinu i Rusiju „da bilo šta“ tokom svog predsedništva, tvrdeći da bi niske cene nafte koje su karakterisale njegov mandat u Beloj kući učinile da Rusija, vodeći izvoznik nafte, finansira vojsku preskupo. operacija.

Trampov stav o Ukrajini je dijametralno suprotan stavu predsednika Džoa Bajdena, koji je obećao da će finansirati vojsku Kijeva „koliko god bude potrebno“ da porazi Rusiju na bojnom polju. Sa izuzetkom biznismena Viveka Ramasvamija, svi Trampovi protivnici na primarnom polju republikanaca podržavaju neku vrstu kontinuirane vojne pomoći Ukrajini.

Među njima je i bivši Trampov potpredsednik Majk Pens. Govoreći za Si-En-En u nedelju, Pens je optužio Trampa da je „prigrlio politiku smirivanja” i „puštao Vladimiru Putinu da ima šta želi”.