Kenedi traži zaštitu Tajne službe nakon straha od atentata

Kenedi traži zaštitu Tajne službe nakon straha od atentata

Robert F. Kenedi Mlađi, čiji je otac ubijen u kampanji, imao je napet trenutak na mitingu u Los Anđelesu kada su njegova obezbeđenja uhapsili teško naoružanog muškarca koji se predstavljao kao federalni službenik za sprovođenje zakona.

Na mreži X (bivši Tviter), Kenedi je izrazio zahvalnost svom privatnom bezbednosnom timu.

„Veoma sam zahvalan što su oprezni i brzi zaštitnici Gevina de Bekera i saradnika (GDBA) uočili i pritvorili naoružanog čoveka koji je pokušao da mi priđe na mom govoru o Hispanic Heritageu u Vilshire Ebell Theatre u Los Anđelesu večeras“, rekao je Kenedi u Ks postu u subotu, dodajući da se nada da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odobriti njegov zahtev za zaštitu Tajne službe, uz napomenu da je on „prvi predsednički kandidat u istoriji kome je Bela kuća odbila zahtev za zaštitu. ”

Prema izjavi koju je izdala njegova kampanja, čovek je tvrdio da je deo Kenedijevog bezbednosnog tima i rekao im da ga „treba odmah odvesti do kandidata“. Uočivši pištolj, bezbednosni tim je uklonio čoveka iz oblasti i obavestio policiju Los Anđelesa (LAPD).

Kampanja takođe tvrdi da je postojao i drugi čovek, koga je uhapsila policija Los Anđelesa zajedno sa glavnim osumnjičenim, koji je imao ranac u kome je bio najmanje još jedan pištolj, više noževa i dodatna municija.

Policija Los Anđelesa je u saopštenju potvrdila da su primili poziv u petak oko 16:30 i prijavili čoveka sa „napunjenim pištoljem u futroli i značkom na kojoj je navedeno da je američki maršal“. Osumnjičeni, identifikovan kao Adrijan Pol Aispuro, 44, uhapšen je i priveden. On je zadržan uz kauciju od 35.000 dolara i suočava se sa krivičnom optužbom za nošenje skrivenog oružja.

Robert F. Kennedi Jr., čiji su ujak, bivši američki predsednik Džon F. Kenedi, i njegov otac, njujorški senator i predsednički kandidat, obojica ubijeni pre više od pola veka, podneo je zahtev za zaštitu Tajne službe u aprilu, ali uprkos nekoliko naknadnih akcija, Bela kuća je odbila njegove zahteve.

U X postu prošlog jula, Kenedi je tvrdio da je od ubistva njegovog oca 1968. godine, svim kandidatima za predsednika obezbeđena zaštita Tajne službe, „ali nakon 88 dana bez odgovora i nekoliko naknadnih akcija“, dobio je pismo od Bajdenova administracija kaže da „zaštita nije opravdana“.

Menadžer Kenedijeve kampanje, bivši kongresmen Dennis Kucinich, nazvao je tu odluku „šokantnom i odvratnom“ i optužio Bajdenovu kancelariju za politizaciju Ministarstva pravde i bezbednosnog aparata.