Bajdenov pomoćnik održao je sate „konstruktivnih“ razgovora sa kineskim diplomatom

Bajdenov pomoćnik održao je sate „konstruktivnih“ razgovora sa kineskim diplomatom

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao se sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na Malti ovog vikenda satima, saopštili su Peking i Vašington u nedelju, dok dve najveće svetske ekonomije nastoje da stabilizuju narušene odnose, piše Rojters.

Obe strane su održale „iskrene, suštinske i konstruktivne“ razgovore tokom više sastanaka održanih od 16. do 17. septembra, navodi se u odvojenim izjavama Bele kuće i kineskog ministarstva spoljnih poslova objavljenim u nedelju.

Bilo je i „ograničenih“ ranih znakova da bi prekinute vojne komunikacije između dve strane mogle početi da se obnavljaju, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Kineski zvaničnici nisu komentarisali izglede za komunikaciju između vojske.

Salivanov sastanak sa Vangom bio je poslednji u nizu razgovora na visokom nivou između američkih i kineskih zvaničnika koji bi mogli da postave temelje za sastanak između predsednika SAD Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga kasnije ove godine.

Dolaze usred niza preokreta u najvišim rangovima kineske vlade, uključujući nestanak ministra odbrane Li Šangfua, i kolebanja u ekonomiji zemlje koja je izazvala konsternaciju u stranim prestonicama.

Pregovori na Malti trajali su oko 12 sati tokom dva dana, rekao je novinarima visoki zvaničnik Bajdenove administracije. Salivan se poslednji put sastao sa Vangom u Beču u maju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se obe strane složile da održavaju razmenu na visokom nivou i održe bilateralne konsultacije o azijsko-pacifičkim poslovima, pomorskim poslovima i spoljnoj politici.

Sjedinjene Države su rekle Kini da su spremne da rade zajedno na borbi protiv narkotika, veštačkoj inteligenciji i klimatskim promenama, iako su izrazile zabrinutost zbog neodređene kineske podrške Rusiji i Pekingu koji su nedavno poslali borbene avione preko osetljive srednje linije Tajvanskog moreuza, SAD. rekao je zvaničnik.

Vang je upozorio Sjedinjene Države da je pitanje Tajvana „prva nepremostiva crvena linija kinesko-američkih odnosa“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova. Kina polaže pravo na ostrvo sa samoupravom kao svoju teritoriju.

Američki zvaničnik je rekao da „postoje neke male ili ograničene naznake“ da je Peking spreman da ponovo otvori neke međuvojne komunikacije koje su korišćene za deeskalaciju sukoba između dve zemlje nakon što su te veze prekinute nakon posete bivšeg bivšeg predsednika u avgustu 2022. Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvanu, što je razbesnelo Kinu.

U svom saopštenju, Bela kuća je snažno sugerisala da će se održati još sastanaka između SAD i Kine, dodajući da su obe strane „posvećene održavanju ovog strateškog kanala komunikacije i daljem angažovanju i konsultacijama na visokom nivou u ključnim oblastima… u narednim mesecima“.

Bajden je ovog meseca izrazio razočaranje što je Si preskočio samit lidera Grupe 20 u Indiji, ali je rekao da će ga „videti“. Sledeća verovatna prilika za Bajdena da održi razgovore sa Sijem je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u novembru, gde su se američki pomoćnici mesecima nadali da će održati takav sastanak.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo, državni sekretar Entoni Blinken, ministarka finansija Dženet Jelen i izaslanik Bajdena za klimu Džon Keri otputovali su ove godine u Kinu da odmrznu odnose i obezbede nastavak komunikacije između dve zemlje usred tenzija koje su se rasplamsale nakon što je američka vojska oborila Kineski balon za nadzor koji je putovao iznad Sjedinjenih Država.

Bajden i Si su se poslednji put sastali 2022. godine na marginama samita G20 na indonezijskom ostrvu Baliju.