Pronađena još jedna kometa: Očekuje se nestvaran doživljaj, astronomi otkrili i kada

Pronađena još jedna kometa: Očekuje se nestvaran doživljaj, astronomi otkrili i kada

Astronomi su pronašli još jednu kometu. Upravnika Narodne opservatorije i Planetarijum u Srbiji dr Branislav Rovčanin objašnjava zašto se očekuje nestvaran doživljaj i kada ćemo moći da je vidimo.

Prvi put je uočena u Nandžingu 9. januara 2023. godine na kineskoj opservatoriji „Ljubičasta planina“, a njeno postojanje je 22. februara potvrdila južnoafrička opservatorija ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), pa je dobila astronomsku međunarodnu oznaku C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS).

Rovčanin ističe za N1 da je „otkrivena na udaljenosti od 7,3 AJ od Sunca u sazvežđu Zmije, da je njena orbita retrogradna, a prema ravni ekliptike je nagnuta pod uglom od 139º“.

Dosadašnji proračuni su predvideli orbitalni period, kako navodi, na neverovatnih 80,66 hiljada godina, što je svrstava u grupu dugoperiodičnih kometa.

„Iako je u ovom trenutku magnituda komete skoro 18m, predviđa se da će 13. oktobra 2024. godine njen sjaj iznositi čak -0,2m. Ovo znači da će se kometa videti golim okom i iz naseljenih mesta“, rekao je Rovčanin.

Na pitanje po čemu će baš ova kometa biti posebna, on ističe prednost njenog izgleda i još jednu retkost.

„Imaće jak sjaj i dugačak rep u odnosu na brojne prethodne komete, moći će golim okom više dana da se uživa u prizoru“, objasnio je.

Međutim, naučnici ističu da postoji jedan rizik koji mora da preživi, to je mogućnost raspadanja. To je razlog zašto se trenutno vodi debata o tome da li će ova kometa preživeti ili neće preživeti približavanje Suncu.

„Sudeći prema trenutnim podacima, možemo očekivati lep doživljaj, a koliki će biti rep i glava komete i koje boje, ostaje da posvedočimo sledeće godine“, zaključio je Rovčanin.