NATO će održati „najveću vežbu od Hladnog rata“

NATO će održati „najveću vežbu od Hladnog rata“

NATO planira da organizuje ogromnu vojnu vežbu 2024. godine, izjavio je u subotu predsednik Vojnog komiteta bloka predvođenog SAD, admiral Rob Bauer. Vežbe za koje se očekuje da će uključiti preko 40.000 vojnika postaće najveće od Hladnog rata, dodao je on.

Vežba „kolektivne odbrane“ pod nazivom Steadfast Defender biće održana u Nemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države – Estoniji, Letoniji i Litvaniji – koje se graniče sa Rusijom, rekao je Bauer. Blok predvođen SAD treba da učini „mnogo više“ da bi se navodno zaštitio od „trenutnih pretnji, ali i od rekonstituisanih pretnji i potencijalnih budućih pretnji“, tvrdi admiral.

Ranije ove nedelje, Fajnenšel tajms je izvestio da će vežbe Steadfast Defence uključiti više od 50 brodova i između 500 i 700 borbenih vazdušnih misija. Vežba je osmišljena da simulira sukob sa izmišljenom koalicijom pod nazivom „Occasus“, navodi se u saopštenju, pozivajući se na zvaničnike bloka. Kako navodi list, vežbe su bile zakazane za februar 2024. godine.

U junu je blok već održao vežbu koju su nemačke oružane snage, koje su predvodile vežbe, nazvale „najvećim raspoređivanjem… vazduhoplovnih snaga u istoriji NATO-a“. Nazvana Air Defender 23, vežba je uključivala 10.000 vojnika iz 25 zemalja, kao i 250 aviona, a napravljena je prema scenariju pomoći NATO-a iz člana 5.

Bauer je u subotu rekao da će blok ući u „novu eru kolektivne odbrane“ za koju se navodno pripremao tokom „godina“. Admiral je i dalje kritikovao navodni nedostatak posvećenosti članica NATO-a onome što je nazvao čvrstim bezbednosnim temeljima.

Proizvodni kapaciteti širom bloka predvođenog SAD su „zaostajali“, isporuke oružja su kasnile, a cene opreme i municije „pucale“, rekao je on, citirajući druge šefove odbrane NATO-a i tvrdeći da „liberalne ekonomije“ „nisu sposoban za stvaranje prioriteta koji je trenutno tako očajnički potreban.“

„Dugoročna stabilnost treba da prevlada nad kratkoročnim profitom“, tvrdi Bauer, dodajući da bi „sprečavanje rata putem… odvraćanja“ trebalo da bude „događaj za čitavo društvo“.

Admiral je takođe još jednom potvrdio posvećenost NATO-a snabdevanju Kijeva oružjem u njegovom tekućem sukobu sa Rusijom. Norveški načelnik odbrane general Eirik Kristofersen, koji je bio domaćin samita šefova odbrane NATO-a u Oslu kojem je prisustvovao i Bauer, takođe je otvoreno izjavio da ukrajinske snage „u sve naše ime vode bitku za funkcionisanje svetskog poretka zasnovanog na pravilima. “ Norveški general je tada optužio Rusiju da „godinama izaziva“ ovu naredbu.

Rusija je u više navrata izjavljivala da vojno jačanje NATO-a doživljava kao pretnju, upozoravajući da će takvi potezi dovesti do povećanja tenzija u regionu, što zahteva dodatne bezbednosne mere Moskve. Takođe je više puta upozoravao blok protiv daljeg širenja na istok, bliže ruskim granicama. Predsednik Vladimir Putin je takve aktivnosti NATO-a nazvao jednim od glavnih razloga za sukob u Ukrajini.