Dva broda stižu u ukrajinsku luku da utovare žito

Dva broda stižu u ukrajinsku luku da utovare žito

Dva teretna broda stigla su u Ukrajinu u subotu, saopštile su ukrajinske lučke vlasti, prvi brodovi koji su koristili privremeni koridor da uplove u crnomorske luke i utovare žito za afrička i azijska tržišta, piše Rojters

Ukrajina je prošlog meseca najavila „humanitarni koridor“ u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u njenim lukama od početka rata u februaru 2022. i da bi zaobišla de fakto blokadu nakon što je Rusija odustala od dogovora da Kijevu dozvoli izvoz žitarica.

Pet brodova je do sada napustilo luku Odesa, koristeći koridor koji grli zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske.

Ukrajina, vodeći svetski proizvođač i izvoznik hrane, takođe želi da koristi koridor za svoj izvoz hrane.

Uprava ukrajinskih morskih luka je u objavi na Fejsbuku saopštila da su brodovi za rasute terete „Resilient Africa“ i „Aroiat“ stigli u luku Černomorsk.

Trebalo je da utovare skoro 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju, rekao je ranije potpredsednik vlade Oleksandr Kubrakov.

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine saopštilo je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da će pšenica biti isporučena u Egipat i Izrael.

„Iako UN nisu uključene u kretanje tih plovila, pozdravljamo sve napore za obnavljanje normalne trgovine, posebno vitalnih prehrambenih proizvoda koji pomažu u snabdevanju i stabilizaciji globalnih tržišta hrane“, rekao je zvaničnik UN, pod uslovom da ostane anoniman. rekao je Rojtersu.

„Nastavljamo sa našim naporima da olakšamo izvoz poljoprivrednih proizvoda i iz Ukrajine i iz Ruske Federacije.

Tovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovo otvori brodske puteve u trenutku kada Rusija pokušava da ponovo uvede svoju de fakto blokadu, pošto je odustala od dogovora o žitu u julu. Moskva je često izvodila napade dronovima i raketama na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Dogovor o crnomorskom žitu su posredovali UN i Turska u julu 2022. u cilju borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane invazijom Rusije na Ukrajinu. Ukrajina i Rusija su među najvećim svetskim izvoznicima žitarica.

Ukrajina je poslednjih dana izvršila nekoliko napada koristeći morske bespilotne letelice i rakete na rusku pomorsku flotu na Crnom moru na i oko poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.