Kazina u Las Vegasu na meti sajber napada: Hakeri traže bar 30 miliona dolara, FBI pokrenuo istragu

Kazina u Las Vegasu na meti sajber napada: Hakeri traže bar 30 miliona dolara, FBI pokrenuo istragu

Kompanija „MGM Resorts International“ je napokon saopštila da je sajber-napad na nju počeo još pre šest dana, u nedelju, utičući na rezervacije i rad njenog kazina u Las Vegasu gde je najveći, kao i na hotele i kazina drugde u SAD.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju slot-mašine koje ne rade, neki klijenti su rekli da ne rade ni kartice kojima otključavaju hotelske sobe, a drugi kažu da otkazuju putovanja za Las Vegas.

I rezervacije su ometene, a „MGM Resorts“ nudi besplatno otkazivanje soba.

Do četvrtka, „Sizars“ (Caesars Entertainment) – najveći vlasnik kazina na svetu, potvrdio je da je takođe pogođen sajber-napadom. Taj gigant kazina je rekao da rad njegovih kompjutera u kazinu i hotelima nije poremećen, ali ne može sa sigurnošću da kaže da su bezbedni ;lični podaci desetina miliona njegovih klijenata.

Napadi koji su pokrenuli istragu FBI-a, razbijaju uverenje javnosti da je bezbednost kazina vrhunska.

„Kada ljudi razmišljaju o bezbednosti, razmišljaju o zaista velikim super-kompjuterima, ‘zaštitnim zidovima’, mnogim bezbednosnim sistemima“, rekao je Juhvan Kim, profesor računarstva na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu, čija stručnost uključuje mrežnu bezbednost.

Istina je, rekao je Kim, da su giganti poput „MGM Resorts“ i „Sizars“ zaštićeni sofisticiranim i skupim bezbednosnim sistemima. Ali nijedan sistem nije savršen.