Fizikalna terapija povezana sa smanjenjem pada kod pacijenata sa vrtoglavicom

Fizikalna terapija povezana sa smanjenjem pada kod pacijenata sa vrtoglavicom

Za pacijente koji imaju vrtoglavicu, prijem fizikalne terapije (PT) u roku od tri meseca je povezan sa smanjenim rizikom od narednih padova, prema studiji objavljenoj na 14. septembra.

Shelomo Marmor, Ph.D., M.P.H., sa Univerziteta Minesota u Mineapolisu, i kolege su ispitali povezanost između prijema PT i padova koji zahtevaju medicinsku negu u roku od 12 meseci od prezentacije zbog vrtoglavice u studiji poprečnog preseka koja je uključivala 805.454 pacijenata starosti godine ili stariji sa novom dijagnozom simptomatske vrtoglavice ili vestibularnih poremećaja.

Istraživači su otkrili da je 6 procenata pacijenata primilo PT u roku od tri meseca od prezentacije zbog vrtoglavice, a 7 procenata je doživelo pad koji je rezultirao medicinskim susretom u roku od 12 meseci od prezentacije. Žene, pacijenti starosti od 50 do 59 godina i oni sa više komorbiditeta (Charlsonov indeks komorbiditeta ≥2 naspram 0) imali su najmanju verovatnoću da dobiju PT u prilagođenim modelima (prilagođeni odnosi šansi, 0,80, 0,67 i 0,71, respektivno).

Uočena je povezanost za prijem usluge PT u roku od tri meseca od prezentacije sa smanjenim rizikom od padova, pri čemu je najveće smanjenje rizika primećeno u roku od tri meseca nakon PT (prilagođeni odnosi šanse, 0,14 za tri do 12 meseci u odnosu na 0,18 i 0,23 za šest do 12 odnosno devet do 12 meseci).

„Nalazi ove kohortne studije sugerišu da su pravovremene preporuke za PT povezane sa smanjenjem rizika od padova kod odraslih sa različitim dijagnozama vrtoglavice“, pišu autori.