Švedski Karl XVI Gustaf slavi 50 godina kao kralj

Švedski Karl XVI Gustaf slavi 50 godina kao kralj

Švedski kralj Karl XVI Gustaf proslavio je u petak 50 godina na prestolu ceremonijama širom prestonice, uključujući salutiranje oružjem, govore i raskošnu večeru sa drugim šefovima država, piše Rojters

Petak je kulminacija četvorodnevne proslave i javnost je pozvana u dvorište stokholmske palate da čestita 77-godišnjem kralju, najduže sedećem monarhu nordijske zemlje.

„Mislim da je važno odati počast našem kralju, on je danas imao 50 godina na tronu“, rekla je Šarlota Gilersten, 59, stanovnica Stokholma dok su se ona i stotine drugih okupile u palati. „Mislim da radi odličan posao za Švedsku.

Švedski kralj je zvanični šef države, ali je uglavnom ograničen na ceremonijalne i reprezentativne dužnosti.

Karl Gustaf je stupio na tron kada je imao 27 godina 15. septembra 1973. godine, nakon smrti njegovog dede Gustava VI Adolfa. Imao je samo devet meseci kada mu je otac poginuo u avionskoj nesreći.

Podrška monarhiji u Švedskoj je porasla i na najvišem je nivou u poslednjih 20 godina, prema istraživanju Univerziteta u Geteborgu objavljenom u maju.

Skoro polovina Šveđana ima poverenje ili visoko poverenje u to kako se monarhija ponaša. Samo 11% želi da ukine monarhiju i pretvori Švedsku u republiku.

Kralj, koji pati od disleksije, često je bio ismevan u ranim godinama svoje vladavine zbog pogrešnog govora tokom govora. Ali njegova popularnost je kasnije porasla, delom zahvaljujući emotivnom i široko hvaljenom govoru nakon zemljotresa i cunamija u decembru 2004. u jugoistočnoj Aziji u kojima je poginulo više od 500 švedskih turista.

On se takođe suočavao sa određenim ispitivanjima tokom godina. Posle posete Bruneju 2004. godine kritikovan je zbog hvaljenja „otvorenosti” u zemlji, monarhiji u kojoj sultan ima apsolutna ovlašćenja i punu izvršnu vlast.