Bela kuća najavljuje sastanak Bajdena i Zelenskog

Bela kuća najavljuje sastanak Bajdena i Zelenskog

Savetnik predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan zvanično je najavio da će predsednik SAD Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održati sastanak u Vašingtonu sledećeg četvrtka, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država Džejk Saliven na brifingu za novinare u petak, javlja Ukrinform.

„Predsednik Bajden će se vratiti u Vašington [nakon zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku – Urednik] da ugosti predsednika Zelenskog ovde u Beloj kući u četvrtak“, rekao je Saliven.

Prema njegovim rečima, ovo će biti treći susret dvojice lidera u Beloj kući, koji „dolazi u kritičnom trenutku, jer Rusija očajnički traži pomoć od zemalja poput Severne Koreje za svoj brutalni rat u Ukrajini“.

Zelenski i Bajden će se sastati neposredno nakon sledećeg sastanka Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, zakazanog za 19. septembar 2023. godine, dok Sjedinjene Države nastavljaju da koordiniraju međunarodne napore u pogledu snabdevanja oružjem i opremom za pomoć ukrajinskim snagama.

„Predsednik Bajden se raduje što će čuti perspektivu predsednika Zelenskog o svemu ovome i reafirmisati za svet i za Sjedinjene Države, za američki narod, svoju posvećenost da nastavi da vodi svet u podršci Ukrajini dok brani svoju nezavisnost, svoj suverenitet. i njen teritorijalni integritet“, rekao je Salivan.

Što se tiče novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu, Salivan je napomenuo da se očekuje da će sledeće nedelje biti objavljeni dalji resursi i sposobnosti, dodatno naoružanje za Oružane snage Ukrajine.