Tajming je sve kada je u pitanju osnivanje porodice

Tajming je sve kada je u pitanju osnivanje porodice

Novi pregled metoda za povećanje šansi za uspešno začeće sugeriše da vremenski ograničeni snošaj pomoću testova ovulacije u urinu verovatno poboljšava stopu živorođenja i trudnoće kod žena mlađih od 40 godina koje su pokušavale da zatrudne manje od 12 meseci, u poređenju sa snošajem bez predviđanja ovulacije.

Pregled, objavljen u Cochrane bazi podataka sistematskih pregleda i sproveden zajedno sa istraživačima sa Univerziteta Oksford, bolnice Roial Berkshire u Readingu i bolnice Princess Anne u Sautemptonu, uključivao je sedam randomizovanih kontrolisanih studija koje su uključivale 2.464 žene ili parove koji su pokušavali da začeti.

Svakog meseca postoji uzak prozor za uspešno začeće zbog ograničenog životnog veka spermatozoida i jajne ćelije, koji počinje oko pet dana pre ovulacije (oslobađanja jajeta) i traje do nekoliko sati nakon toga.

Period ženskog ciklusa može se identifikovati različitim metodama, uključujući testove ovulacije urina (uređaji za merenje merenja koji mogu da otkriju promene u hormonima koji se oslobađaju u urinu, što znači kada će doći do ovulacije), metode zasnovane na svesti o plodnosti (FABM) (uključujući praćenje kalendara , praćenje promena u tečnosti grlića materice i telesne temperature) ili identifikaciju kada se jajna ćelija oslobađa na ultrazvuku.

Ovaj pregled je imao za cilj da proceni koristi i rizike snošaja sa vremenskim ograničenjem na trudnoću, živorođenje, negativne efekte i kvalitet života parova koji pokušavaju da zatrudne.

Studija je otkrila da je vremenski snošaj oko plodnog perioda korišćenjem testa ovulacije u urinu povećao šanse za trudnoću i živorođenje na između 20% i 28%, u poređenju sa 18% bez korišćenja testova za ovulaciju u urinu. Ovo se posebno odnosilo na žene mlađe od 40 godina koje su pokušavale da zatrudne mlađe od 12 meseci.

Tatjana Gibbons, DPhil istraživač na Oksfordskom Odeljenju za žensko i reproduktivno zdravlje u Nufildu i vodeći autor studije, rekla je: „Mnogim parovima je teško da zatrudne, što može dovesti do zabrinutosti za njihovu plodnost.

„Nalaz da jednostavan i lako dostupan test urina može povećati šanse para za uspešno začeće je prilično uzbudljiv jer može osnažiti parove sa većom kontrolom nad njihovim putovanjem plodnosti i potencijalno bi mogao smanjiti potrebu za istragama i tretmanima neplodnosti.

Profesor Kristijan M Beker iz Nufildovog odeljenja za žensko i reproduktivno zdravlje rekao je: „Visoki prag dokaza koji se zahteva u Cochrane pregledu čini čak i ovaj dokaz umerenog kvaliteta za efikasnost testova ovulacije urina prilično impresivnim, kao i iznenađujućim s obzirom na to koliko dugo imaju bio dostupan za.“

Međutim, istraživači su upozorili da, pošto su mnoge studije finansirali proizvođači testa ovulacije urina, rezultate treba tumačiti s oprezom.

Takođe su otkrili da nije bilo dovoljno dokaza da se zaključi efekat drugih metoda u studiji, uključujući vremenski snošaj na kliničku trudnoću (trudnoća potvrđena ultrazvukom), upotrebu FABM-a u vremenskom snošaju u poređenju sa snošajem bez predviđanja ovulacije.