EU krivi Kosovo zbog zastoja u paktu o normalizaciji sa Srbijom

EU krivi Kosovo zbog zastoja u paktu o normalizaciji sa Srbijom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel okrivio je u četvrtak Kosovo za neuspeh u sprovođenju sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

Borel je govorio nakon razgovora u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o planu, koji je dogovoren ranije ove godine, ali je ubrzo zastao.

„Danas nije bilo moguće premostiti razliku“, rekao je Borel posle sastanka.

On je rekao da Kurti „nije bio spreman da krene napred“ sa uspostavljanjem asocijacije opština sa srpskom većinom, što bi im dalo više autonomije i čemu se Priština obavezala tokom desetogodišnjeg dijaloga sa Beogradom pod pokroviteljstvom EU.

Etnički Albanci čine više od 90% stanovništva na Kosovu, dok su Srbi samo većinu u njegovom severnom regionu gde je predviđeno udruživanje većinskih opština.

Tenzije između dve strane su porasle u maju, kada je više od 90 vojnika mirovnih snaga NATO-a i oko 50 srpskih demonstranata povređeno u neredima na severu Kosova.

Sukobi su izbili nakon što su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli dužnost na severu, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije, nakon lokalnih izbora na kojima je izlaznost bila samo 3,5 odsto zbog bojkota Srba.

Borel je rekao da je Kurti insistirao na tome da bi prvi korak u sprovođenju plana trebalo da bude „formalizovanje de fakto priznanja“ Kosova, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, ali koje Beograd i dalje smatra svojom pokrajinom.

Borel je rekao da je predložio Kurtiju i Vučiću da se dva koraka — pokretanje asocijacije opština i de fakto priznavanje Kosova — preduzmu „paralelno“. Vučić je prihvatio predlog, ali ga je Kurti odbio, rekao je Borel novinarima.

On je upozorio da je zastoj uticao na težnje balkanskih suseda da se približe EU i jednog dana pridruže bloku.

„Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo ni za Srbiju“, rekao je on.

Kurti je optužio EU za pristrasnost, rekavši da je blok usvojio stav Srbije kao svoju.

Uslovi Srbije su se pretvorili u poziciju evropskog posrednika (Miroslava) Lajčaka i to mora da se prevaziđe da bi se išlo napred“, rekao je Kurti novinarima.

Srbi na severu Kosova ne prihvataju deklaraciju o nezavisnosti od Srbije iz 2008. godine, koja je usledila skoro deceniju nakon ustanka protiv represivne srpske vlasti, i još uvek vide Beograd kao svoju prestonicu.

Vučić je rekao novinarima da će razgovori morati da se nastave.

„Moraćemo da razgovaramo i pronađemo put napred“, rekao je on.