Dominikanska Republika će zatvoriti sve granice uprkos nastojanjima da se reši diplomatska kriza

Dominikanska Republika će zatvoriti sve granice uprkos nastojanjima da se reši diplomatska kriza

Predsednik Dominikanske Republike najavio je u četvrtak da će zatvoriti sve granice sa susednim Haitijem od petka uprkos nizu sastanaka u poslednjem trenutku kako bi ga sprečili da preduzme takvu akciju, piše AP.

Predsednik Luis Abinader rekao je da će do zatvaranja vazdušnih, morskih i kopnenih granica doći u petak u 6 ujutro po istočnom standardnom vremenu i da će ostati zatvorene „dok ne bude neophodno“. To je redak potez za Dominikansku Republiku i očekuje se da će osakatiti ekonomije obe zemlje.

Predstojeće zatvaranje je odgovor na izgradnju navodnog kanala na tlu Haitija koji cilja na vode iz reke Masakr, koja teče duž granice koju dele obe zemlje na ostrvu Hispanjola. Nije jasno ko je, ako je iko, naredio iskopavanje.

Abinader je poslednjih dana takođe suspendovao izdavanje viza Haićanima i zatvorio granicu u blizini severnog grada Dajabona, parališući ključni ekonomski spas za Haićane koji tamo kupuju i prodaju robu nekoliko puta nedeljno. Granicu svakodnevno prelaze i oni koji žive na Haitiju, ali rade u Dominikanskoj Republici.

„Oni mnogo pate ovde u Dajabonu, a i na Haitiju, jer ima mnogo robe koja se kvari“, rekao je haićanski biznismen Pičelo Petižon. „Gubici su milioni dolara.”

Abinader je optužio Haiti da pokušava da skrene vodu iz reke Masakra i tvrdi da će to uticati na dominikanske farmere i životnu sredinu. Reka je dobila ime po krvavom sukobu između francuskih i španskih kolonizatora 1700-ih, a takođe je bila mesto masovnog ubijanja Haićana od strane dominikanske vojske 1937.

Horhe Duani, profesor antropologije na Međunarodnom univerzitetu u Floridi, koji je proučavao karipski nacionalizam i migracije, rekao je da tenzije između Haitija i Dominikanske Republike s vremena na vreme bukte usred uzavrele ogorčenosti.

„Ovo je veoma komplikovana granična situacija za koju se čini da nema trenutno rešenje“, rekao je on.

Kancelarija premijera Haitija Ariela Henrija nije mogla biti odmah dobijena za komentar.

Ministarstvo spoljnih poslova Haitija je u sredu saopštilo da se sastaje sa dominikanskim zvaničnicima u Dominikanskoj Republici kako bi razgovarali o situaciji.

Dominikanska vlada je u četvrtak saopštila da je sastanak trajao drugi dan, ali nije iznela detalje. Sastanak je bio u toku kada je Abinader najavio da će zatvoriti sve granice od petka.

Red se već formirao u četvrtak na dominikanskom pograničnom gradu Dajabonu, sa desetinama ljudi koji su iz raznih razloga pokušavali da pređu na Haiti, mnogi sa teškim torbama na glavi ili koferima u rukama.

Vlasti su otvarale kapiju samo tri puta dnevno i dozvoljavale ljudima samo da pređu na Haiti. Među onima koji su čekali da pređu bio je i 47-godišnji Haićanin koji se samo zvao Egnel. Rekao je da mu je jedna od malih ćerki bolesna i da mora da je odvede u bolnicu, dodajući da mu ne smeta da rizikuje da neće moći da se vrati uprkos tome što ima posao na farmi banana u Dominikanskoj Republici.

„Moj cilj je da brinem o svojoj ćerki“, rekao je.