Musk upozorava na „civilizacijski rizik“ od AI

Musk upozorava na „civilizacijski rizik“ od AI

Porast veštačke inteligencije (AI) mogao bi da predstavlja „civilizacijski rizik“ za čovečanstvo ako se tehnologija nastavi da se razvija bez nezavisnog nadzora, upozorio je u sredu Elon Musk. Obraćao se američkim senatorima na samitu tehnoloških lidera u Vašingtonu.

Obraćajući se novinarima dok je napuštao američki Kapitol nakon tročasovnog „foruma o bezbednosti veštačke inteligencije“ – na kome su bili i Bil Gejts, šef Meta Mark Zakerberg i Sundar Pichai iz Alphabeta – Musk je naglasio da postoji „ogromna konsenzus“ među tehnološkim gigantima da obuzdati tehnologiju veštačke inteligencije, dodajući da neuspeh u tome može dovesti do „teških“ posledica.

„Pitanje je zaista pitanje civilizacijskog rizika“, rekao je Mask, prenosi NBC Nevs. „Nije kao jedna grupa ljudi naspram druge. To je kao, hej, ovo je nešto što je potencijalno rizično za sve ljude svuda.“ Milijarder je dodao da veruje da postoji šansa „iznad nule“ da će nas AI sve pobiti.

Modeli AI jezika, kolokvijalno poznati kao „botovi za ćaskanje“, postali su popularni prošle godine javnim objavljivanjem OpenAI-ovog ChatGPT-a. Tehnologija je sposobna da odgovori na pitanja ili komponuje složene odlomke proze na ljudskom jeziku. Kritičari su upozorili da neke informacije koje AI chat botovi predstavljaju korisnicima mogu biti krajnje netačne.

To je takođe dovelo do zabrinutosti zbog masovnih otpuštanja u sektorima zapošljavanja koje bi mogla da zameni veštačka inteligencija, kao i do porasta onlajn prevara i dezinformacija.

„Mislim da ako ova tehnologija krene naopako, može poći po zlu“, rekao je izvršni direktor OpenAI Sem Altman, programer ChatGPT-a. „Želimo da budemo glasni o tome. Želimo da radimo sa vladom kako bismo sprečili da se to dogodi.”

Demokratski senator Čak Šumer, koji je sazvao sastanak, opisao je diskusiju kao „istorijsku“. On je naveo da je postojao jednoglasan poziv za regulaciju, ali da nije postignut dogovor o tome kako bi to trebalo da se primeni.

Uvođenje nezavisne agencije koja će nadgledati tempo razvoja veštačke inteligencije bila je među temama o kojima se razgovaralo na forumu, izvestio je u četvrtak The Guardian, kao i metode za obezbeđivanje transparentnosti u velikim tehnološkim kompanijama.

Međutim, republikanski senator Majk Raunds rekao je nakon sastanka da američki Kongres trenutno „apsolutno nije“ u poziciji da predloži zakone koji bi regulisali veštačku inteligenciju, dok je otvoreni poslanik GOP-a Džoš Houli odbio da prisustvuje, kako je nazvao, „džinovskog koktela za velike Tehnologija.”