Indija uvodi ograničenja nakon smrti od virusa Nipah

Indija uvodi ograničenja nakon smrti od virusa Nipah

Indija je obuzdala javna okupljanja i zatvorila neke škole u ​​južnoj državi Kerala nakon što su dve osobe umrle od Nipaha, virusa slepih miševa ili svinja koji izaziva smrtonosnu groznicu, rekli su zvaničnici u četvrtak.

Virus nema vakcinu, a stopa smrtnosti se kreće od 40 do 75 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Simptomi uključuju intenzivnu groznicu, povraćanje i respiratornu infekciju, ali teški slučajevi mogu uključivati napade i encefalitis, upalu mozga i dovesti do kome.

Još tri su pozitivno testirane, a pod nadzorom su više od 700 ljudi, uključujući 153 zdravstvena radnika koji su došli u kontakt sa zaraženima, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Najmanje četiri osobe su hospitalizovane, uključujući i devetogodišnje dete jedne od žrtava.

U početku se prenosi sa životinja kao što su slepi miševi ili svinje, nipah se takođe prenosi sa osobe na osobu, saopštila je SZO.

Period inkubacije — vreme od infekcije do pojave simptoma — kreće se od oko četiri do 14 dana, ali se navodi da je čak 45 dana, prema SZO.

U 2018. godini najmanje 17 ljudi je umrlo nakon što su se zarazili virusom u Kerali.

Virus je prvi put identifikovan 1998. godine nakon što se proširio među uzgajivačima svinja u Maleziji. U Indiji je prva epidemija Nipaha prijavljena u državi Zapadni Bengal 2001. godine.

SZO navodi Nipah kao jednu od svojih prioritetnih bolesti koje predstavljaju „najveći rizik za javno zdravlje zbog svog epidemijskog potencijala” i gde „nema ili nema dovoljno kontramera”.