Parlament Bugarske podržao je ukidanje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Parlament Bugarske podržao je ukidanje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Narodna skupština Bugarske odlučila je u četvrtak da podrži ukidanje zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda posle 15. septembra.

Glasanje je obavljeno nakon nešto više od dva sata debate u plenarnoj sali.

Sa 124 glasa „za” poslanici su se saglasili da se ne produžava zabrana uvoza žita iz Ukrajine, koja ističe 15. septembra. Protiv je bilo 69 poslanika.

Odbor za ekonomsku politiku i inovacije Parlamenta Bugarske odobrio je u utorak nacrt odluke da ta zemlja ne podržava produženje zabrane uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine posle 15. septembra.

S tim u vezi došlo je do napetosti između poljoprivrednika i bugarskih vlasti u naredna dva dana. Industrija je zapretila protestima, a vlasti su zabranu ukrajinskog uvoza nazvale jednim od razloga rasta cena u zemlji.

Dan ranije, ministar poljoprivrede Kiril Vatev rekao je da sa njim nije razgovarano o predlogu za ukidanje zabrane. Međutim, kasnije tokom dana on je priznao da u tome postoji ekonomska logika, jer dozvoljavanje uvoza ne bi imalo ozbiljne posledice po bugarsku ekonomiju.

Vatijev je rekao da će biti pojačana kontrola uvoza ukrajinskih proizvoda, koji ne ispunjavaju standarde EU.

Stranka GERB-SDS je prokomentarisala da današnja odluka nije od velikog značaja, jer će zabrana ipak biti ukinuta na nivou EU. PP-DB je napomenuo da će ova odluka smanjiti cene.

„Potrebno je uporediti šta je važnije – malo, ali značajno smanjiti inflaciju hrane za 7 miliona ljudi ili dati dodatnu prednost sektoru koji prima 2 milijarde godišnje“, prokomentarisao je Kiril Petkov iz PP-DB.

Opozicija je kritikovala odluku parlamenta i nazvala je „izdajom“. „Ovo je čista nacionalna izdaja ne zato što se ne zalažemo za slobodno tržište, već zato što ne možemo da dovedemo naše proizvođače žita u situaciju da budu nekonkurentni“, rekao je Dejan Nikolov iz stranke „Renesansa“.

Kancelarija predsednika Ukrajine pozdravila je glasanje bugarskog parlamenta. „Ovo je živopisan primer kako zrela evropska demokratija donosi odluke na osnovu činjenica, a ne emocija, i ne meša ekonomiju i politiku. Iskreno smo zahvalni vladi i parlamentu Bugarske“, istakao je zamenik šefa OPU Ihor. Zhovkva.

Ukupno je pet zemalja EU, uključujući Bugarsku, poslednjih meseci tražilo produženje zabrane uvoza nekih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Sada postoje četiri ove zemlje: Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunija.

Poljska vlada je u utorak usvojila rezoluciju kojom se izjasnila o svojoj nameri da produži zabranu na nacionalnom nivou ako ne bude produžena na nivou EU.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal odgovorio je najavom žalbe na arbitražu STO u slučaju da Poljska blokira izvoz ukrajinskog žita.