Američka vojska nastavlja letove bespilotnih letelica i protivterorističke misije sa posadom iz baza u Nigeru

Američka vojska nastavlja letove bespilotnih letelica i protivterorističke misije sa posadom iz baza u Nigeru

Američka vojska je nastavila letenje dronova i aviona sa posadom iz vazdušnih baza u Nigeru više od mesec dana nakon što je državni udar privremeno zaustavio sve te aktivnosti tamo, rekao je šef američkih vazduhoplovnih snaga za Evropu i Afriku, piše Rojters.

Od julskog puča, 1.100 američkih snaga raspoređenih u zemlji bilo je zatvoreno u svojim vojnim bazama. Prošle nedelje Pentagon je saopštio da je neko vojno osoblje i sredstva premeštena iz vazdušne baze u blizini Nijameja, glavnog grada Nigera, u drugu u Agadezu. Nijamej je od Agadeza udaljen oko 920 kilometara.

Odgovarajući na pitanje Asošijeted presa o tome kako su SAD uspele da nastave svoje protivterorističke misije bez tih letova, general Džejms Heker, vrhovni komandant vazduhoplovnih snaga za Evropu i Afriku, rekao je poslednjih nedelja neke od tih obaveštajnih i nadzornih misija su mogli da se nastave zbog pregovora SAD sa huntom.

„Neko vreme nismo radili nikakve misije u bazama, prilično su zatvorili aerodrome“, rekao je Heker. „Kroz diplomatski proces, koji sada obavljamo, ne bih rekao 100 odsto misija koje smo radili ranije, ali radimo veliki broj misija koje smo radili ranije.

U saopštenju, sekretar za štampu Pentagona Brig. General Pat Rajder potvrdio je da SAD ponovo obavljaju misije, ali je rekao da su one ograničene na zaštitu američkih snaga.

Heker, koji je razgovarao sa novinarima na godišnjoj konvenciji Udruženja vazduhoplovnih i svemirskih snaga u Nacionalnoj luci u Merilendu, rekao je da SAD lete i u misijama sa posadom i bez posade i da su ti letovi nastavljeni „u poslednjih nekoliko nedelja“.

Značajna udaljenost između dve baze takođe znači da dok letovi traju, neke misije „ne dobijaju toliko podataka, jer niste toliko dugo iznad glave“ zbog količine goriva koja je potrebna za izlazak i povratak , rekao je.

SAD su Niger učinile glavnom regionalnom ispostavom za opsežne patrole naoružanih bespilotnih letelica i druge protivterorističke operacije protiv islamskih ekstremističkih pokreta koji su tokom godina zauzeli teritoriju, masakrirali civile i borili se sa stranim vojskama. Baze su ključni deo ukupnih američkih napora u borbi protiv terorizma u zapadnoj Africi.

SAD su takođe uložile godine i stotine miliona dolara u obuku nigerijskih snaga.

U 2018. godini, borci lojalni Islamskoj državi upali su iz zasede i ubili četiri američka pripadnika, četiri Nigerijca i prevodioca.

Zapadna Afrika je zabeležila preko 1.800 ekstremističkih napada u prvih šest meseci ove godine, u kojima je poginulo skoro 4.600 ljudi, prema ECOVAS-u, Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država.

Islamska ekstremistička grupa Boko Haram deluje u susednoj Nigeriji i Čadu. Duž granica Nigera sa Malijem i Burkinom Faso, Islamska država u Velikoj Sahari i Al-Kaidi povezana Džemaat Nusrat al Islam val Muslimin predstavljaju veću pretnju.