Argentinska inflacija dostiže 124%

Argentinska inflacija dostiže 124%

Godišnja stopa inflacije u Argentini porasla je na 124,4 odsto u avgustu nakon nagle devalvacije valute pezosa, uz rast od 12,4 odsto u mesecu, najbrži od 1991. godine, što dovodi do bolnih troškova -životna kriza u južnoameričkoj zemlji.

Rastuće cene, koje su porasle više nego što se očekivalo, primoravaju teško pogođene kupce da svakodnevno traže ponude i jeftinije opcije, jer povećanja cena ostavljaju velike razlike od jedne prodavnice do druge, sa raštrkanim popustima kako bi privukli kupce.

Avgustovska mesečna inflacija – cifra koja bi bila zastrašujuća čak i kao godišnja cifra u većini zemalja širom sveta – pomera nivo siromaštva preko 40% i izaziva bes kod tradicionalne političke elite uoči oktobarskih izbora.

„Tako je teško. Svaki dan stvari koštaju malo više, to je kao da se uvek trčite sa vremenom, u potrazi i traženju“, rekla je Laura Celiz dok je kupovala namirnice u Tapijalesu na periferiji Buenos Ajresa. „Kupite sve što je jeftinije na jednom mestu, a odete na sledeće mesto i kupite nešto drugo.

Njen suprug Fernando Kabrera (59) je izračunavao sume na kalkulatoru kako bi uporedio cene voća i povrća.

„Na ovaj način pokušavamo da pobedimo inflaciju ili da joj se bar malo takmičimo“, dodao je on.

Argentina je uhvaćena u ciklus ekonomskih kriza, sa velikim gubitkom poverenja u pezos koji dovodi do stabilne depresijacije, trocifrene inflacije, negativnih rezervi centralne banke i slabljenja privrede zbog suše koja pogađa poljoprivredu.

Zemlja se takođe bori da spase dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vredan 44 milijarde dolara i suočava se sa izgledima za pravni račun od 16 milijardi dolara nakon presude američkog suda u vezi sa državnim preuzimanjem energetske kompanije IPF pre deceniju.

To igra u trci ka predsedničkim izborima sledećeg meseca, a radikalni libertarijanac Havijer Milei je šokantni favorit ispred kandidata establišmenta za ministra ekonomije Serhija Mase i konzervativke Patrisije Bulrih.

A sama inflacija bi ipak mogla da se pogorša usred izborne neizvesnosti, koja je među onima koji su je preživeli oživela sećanja na hiperinflaciju iz 1980-ih.

„Neke procene kažu da bi to moglo da se ubrza na 180 odsto, zbog čega govorimo o rekordnim nivoima inflacije“, rekao je lokalni ekonomski analitičar Damijan Di Pace, dodajući da druge zemlje u regionu u međuvremenu doživljavaju inflaciju hladnom.

„Dok ostale zemlje Latinske Amerike imaju jednocifrenu inflaciju, Argentina je već trocifrena.

Vlasnici preduzeća, koji se i sami suočavaju sa lukavim ciklusom rasta veleprodajnih cena pre nego što su otpremili robu i bili u mogućnosti da obnove zalihe, takođe pate od nestašice proizvoda zbog neizvesnosti inflacije.

Mesar Marselo Kapobijanko, 53, plaši se da će morati da zatvori posao i razmišlja o emigriranju u inostranstvo. Cene mesa prikazuje u dolarima, valuti koju mnogi koriste kao utočište od stalne devalvacije pezosa.

„To je dramatično. Ne znamo kako ćemo platiti kiriju ovog meseca, kako ćemo platiti struju“, rekao je Kapobianco u svojoj mesari u Olivosu, na periferiji Buenos Ajresa. „Ljudi su ljuti i imaju pravo da budu jer ne mogu sebi da priušte da kupe kilogram mesa.“

„Već razmišljamo o tome šta ćemo da uradimo jer, u stvarnosti, ako se ovo nastavi, mislim da ćemo morati da zatvorimo radnju“, rekao je on.