Američki ambasador u poseti Amerikancu koji je zatvoren zbog špijunaže

Američki ambasador u poseti Amerikancu koji je zatvoren zbog špijunaže

Američki ambasador u Rusiji sastao se u sredu sa zatvorenim Amerikancem Polom Vilanom, koji služi 16-godišnju kaznu zbog osude za špijunažu koju osporavaju i Vašington i Vilan, prenosi Rojters.

Ambasadorka Lin Trejsi otputovala je u zatvorsku koloniju oko 350 kilometara istočno od Moskve gde se Vilan nalazi, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

„Verujemo da Pol nastavlja da pokazuje ogromnu hrabrost suočen sa svojim nezakonitim pritvorom. Ambasadorka Trejsi mu je ponovila da su predsednik Bajden i državni sekretar (Etoni) Blinken posvećeni tome da ga vrate kući“, rekao je on. „Sekretar Blinken je razgovarao sa Polom Vilanom pre oko mesec dana, pre nešto manje od mesec dana, i preneo mu istu poruku: da radimo veoma naporno da ga vratimo kući i da ćemo to nastaviti.“

53-godišnji Vilan, direktor korporativne bezbednosti i bivši marinac, priveden je u Moskvi 2018. i osuđen 2020. godine.

Bajdenova administracija se nadala da će obezbediti Vilanovo oslobađanje tokom pregovora o razmeni zatvorenika koji su na kraju oslobodili američku košarkašku zvezdu Britni Griner iz ruskog zatvora u decembru.

Analitičari su istakli da Moskva možda koristi zatvorene Amerikance kao razmjenu u rastućim američko-ruskim tenzijama zbog vojne operacije Kremlja u Ukrajini.

Još jedan Amerikanac zatvoren u Rusiji je reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič, koji je uhapšen 29. marta i optužen da je pokušao da dobije poverljive informacije.

Geršković je prvi američki dopisnik od Hladnog rata koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, što njegova porodica i novine oštro poriču.