Nova pravila ulaska u EU ne znače vraćanje viza za Balkan

Nova pravila ulaska u EU ne znače vraćanje viza za Balkan

Građani Zapadnog Balkana poslednjih dana sa nervozom i nepoverenjem gledaju na najave o uspostavljanju novog Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) za ulazak u šengenski prostor, koji bi trebalo da bude uspostavljen negde na početku sledeće 2024 godine, piše Demostat.

Reč je o novoj vrsti odobrenja za ulazak u zemlje EU i šengensku zonu, koja će koštati sedam evra. Evropska komisija je odlučna i kaže da taksa koja će se naplaćivati preko ETIAS sistema ne znači uvođenje novog viznog režima, prenosi Demostat.

Sistem, čija je primena do sada nekoliko puta odlagana, kako Brisel kaže, odnosi se samo na povećanje bezbednosti unutar Unije kao odgovor na globalni porast terorističkih i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvu „ogradu“ za Balkan.

Međutim, novina koja će promeniti putovanje u EU, osim što predstavlja novo finansijsko opterećenje za građane trećih zemalja koji žele da uđu u Uniju, isti protekli period je meta kampanje dezinformacija raznih uticajnih centara koji, između ostalog kažu da ovaj poslednji korak u praksi EU znači uvođenje novog viznog režima za građane sa Zapadnog Balkana.

„Vašington post” na ovu temu piše da popunjavanje ovog formulara nije komplikovano i ne predstavlja nikakvo novo ograničenje za ljude koji su van Evrope i žele da putuju u zemlje EU. Prema pisanju američkog časopisa, od 2024. godine , putnici koji žele da uđu u EU imaće novi obruč za preskakanje pre nego što krenu na svoje putovanje.

U skladu sa novim pravilima za odobravanje putovanja koje je objavila EU u okviru Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije, potencijalni posetioci iz više od 60 zemalja „bez vize“, uključujući SAD, moraće da popune onlajn aplikaciju i plate malu naknadu pre nego što putuju u bilo koju od 30 evropskih zemalja.

Prema briselskom magazinu „EU Opserver“, razlozi za dosadašnje prolongiranje ETIAS-a su pandemija, ali i problemi i kašnjenja sistema za automatizovanu unakrsnu proveru podataka podnosilaca zahteva sa informacionim bazama Evropola. Kako prenose mediji, pored činjenice da je evropski policijski sistem naišao na „složena pravna pitanja“ za pristup podacima podnosilaca zahteva, EU trenutno ima nedostatak kadrova koji će morati da implementiraju rad ETIAS sistema na terenu.