Najveće ruske banke kažu da izvoznici sada mogu dobiti zarobljena sredstva iz Indije

Najveće ruske banke kažu da izvoznici sada mogu dobiti zarobljena sredstva iz Indije

Najveći zajmodavci Rusije Sberbank i VTB rekli su da poboljšavaju svoju sposobnost pretvaranja rupija u rublje, pomažući izvoznicima da dođu do sredstava koja su efektivno zarobljena u Indiji zbog zapadnih sankcija, prenosi Rojters.

Nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne sankcije i pokušale da se odviknu od ruskog izvoza energenata.

Indija je bila veliki korisnik, skupljajući rusku naftu po jeftinoj ceni. Ali rupija nije u potpunosti konvertibilna i Rusija nastoji da izbegne američki dolar i druge valute koje ona naziva „neprijateljskim“ zapadnim zemljama.

Šef indijske filijale Sberbanke Ivan Nosov, govoreći u utorak na Istočnom ekonomskom forumu Rusije u Vladivostoku, rekao je da svoju filijalu vidi kao „most između zemalja u finansijskoj sferi“ koji je spreman da pretvori rupije u rublje.

Izvršni direktor VTB Andrej Kostin, u komentarima koje je u ponedeljak objavio dnevni list RBC, takođe je rekao da njegova banka, Sberbanka i drugi sada pretvaraju rupije u rublje.

„Trgovinske transakcije se obavljaju u juanima, ali postoji i direktna konverzija rupija u rublje. Obično koristimo posrednike iz Indije ili (Ujedinjenih Arapskih) Emirata“, rekao je Kostin. „Mnogi naši klijenti nemaju više rupija.“

Trgovinski promet Rusije i Indije porastao je 2,6 puta u 2022. na 35,3 milijarde dolara, prema podacima carine, kako je ruski izvoz porastao.

„Trgovinski bilans koji je bio naklonjen Rusiji postao je još manje uravnotežen“, rekao je u utorak indijski ambasador u Moskvi Pavan Kapur, ukazujući na povećane isporuke sirove nafte i đubriva.

Kao odgovor, Indija nastoji da stimuliše investicije u nekoliko sektora i diverzifikuje robu koju Indija isporučuje Rusiji, rekao je Kapur na ekonomskom forumu.

Pooštravanje globalnog snabdevanja dovelo je do toga da ruske kompanije prestanu da nude đubrivo poput di-amonijum-fosfata (DAP) Indiji po sniženim cenama, rekla su tri izvora iz industrije za Rojters.

Po pitanju transakcija, Kapur je odbacio izveštaje u ruskim medijima da su rupije zaglavljene na računima ruskih izvoznika u Indiji bile povezane sa isplatom nafte.

„Ovo nije tačno“, rekao je on. „Sva nafta je kupljena čvrstom valutom.

Ali Moskva je priznala da su neka sredstva generalno zaglavljena u Indiji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prošle nedelje rekao da je razgovarao o pitanju plaćanja sa svojim indijskim kolegom na samitu u Džakarti.

„Nakupilo se mnogo milijardi rupija, koje još nisu našle primenu, a naši indijski prijatelji su nas uveravali da će predložiti perspektivne oblasti u koje se mogu uložiti“, rekao je Lavrov.