U blizini UN u Ženevi, ogromna freska zagovara svet bez oružja

U blizini UN u Ženevi, ogromna freska zagovara svet bez oružja

Na trgu prekoputa Ujedinjenih nacija u Ženevi, švajcarsko-francuski umetnik SAIPE koristio je ekološki prihvatljivu boju da napravi ogromnu fresku namenjenu da skrene pažnju na nevolje civila u oružanim sukobima, prenosi Rojters.

U saradnji sa humanitarnom organizacijom Handicap International, 34-godišnjak je kredom i ugljem naslikao ogromnu ruku na travnatom platnu koja se odozgo može videti kako popravlja ogromnu drvenu skulpturu poznatu kao Slomljena stolica.

Slomljena stolica sa tri noge, delo švajcarskog umetnika Danijela Berseta postavljena na Place des Nations 1997. godine, dizajnirana je da podigne svest o uticaju mina na civile u zonama sukoba.

„Ideja je bila da naslikam ruku koja dolazi da popravi slomljenu nogu“, rekao je SAIPE za Rojters dok je stajao blizu svoje freske, koja se zove „Svi od nas“.

„Po mom mišljenju, ova ruka predstavlja ceo svet i da svi možemo da se uključimo i pomognemo Handicap International-u u njegovoj borbi.

Handicap International je osnovan 1982. da bi pomogao kambodžanskim izbeglicama koje su izgubile udove i suosnivač je Međunarodne kampanje za zabranu nagaznih mina (ICBL) 1992. godine, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Pomaže ugroženom stanovništvu širom sveta, uključujući civile koji su izgubili udove zbog oružanog sukoba.

Pitanje nagaznih mina još je aktuelnije zbog rata u Ukrajini, saopštio je SAIPE.

Broj ljudi ubijenih ili ranjenih kasetnom municijom se uveliko povećao, a uništenje brane Kahovka u junu i poplave koje su rezultirale najverovatnije su pomerile mnoge mine, stvarajući veću opasnost za civile.

„Za većinu svojih projekata pokušavam da koristim umetnost za širenje poruka“, rekao je SAIPE. „Volim da kažem da utičem na društvo bez uticaja na prirodu.“

SAIPE je uglavnom poznat po svojoj seriji „Beiond Valls“ u kojoj je sprejom naslikao džinovske ruke koje se grče jedna za drugu u gradovima uključujući Berlin, Istanbul i Kejptaun.