Studija otkriva ranije nepoznat mehanizam koji utiče na klimu na Zemlji

Studija otkriva ranije nepoznat mehanizam koji utiče na klimu na Zemlji

Studija je otkrila ranije nepoznat mehanizam koji značajno utiče na klimu na Zemlji.

Ovo najsavremenije istraživanje, objavljeno u Nature Communications, primenjuje novi analitički model koji su razvila tri istraživača sa Hebrejskog univerziteta pre dve godine, fokusirajući se na cirkulaciju na površini okeana na vetar i naglašavajući ključnu ulogu geometrije okeanskog basena.

Ova studija istražuje klimu tokom perioda krede, pre oko 145 do 66 miliona godina, kada je u vazduhu bilo mnogo ugljen-dioksida (gasa za zagrevanje). Gleda se na to kako su veliki okeanski vrtlozi, koji pomeraju toplu vodu od tropskih do polova, uticali na temperaturnu razliku između ova dva regiona. Ova temperaturna razlika je ključna za razumevanje zašto je bilo toliko različitih vrsta biljaka i životinja tokom perioda krede.

U svom istraživanju, naučnici su imali za cilj da otkriju složenu vezu između promena u obrascima okeanskih struja (žiralne cirkulacije) koje su rezultat rasporeda kontinenata na Zemlji i varijacija u temperaturnim gradijentima tokom ere krede kada su dinosaurusi lutali Zemljom. Da bi to uradili, sproveli su detaljnu analizu koristeći kompjuterske modele koji simuliraju drevnu klimu.

Njihova otkrića su otkrila da je kretanje Zemljinih kontinenata tokom perioda krede izazvalo usporavanje velikih vrtložnih okeanskih struja odgovornih za nošenje tople vode od ekvatora do polova. Ovo usporavanje je poremetilo način na koji je okean regulisao svoju površinsku temperaturu, što je rezultiralo značajnim povećanjem temperaturnih razlika između polova i tropskih krajeva tokom tog vremena. Ovi nalazi su u skladu sa geološkim dokazima iz ere krede, pružajući sveobuhvatnije razumevanje prošle klimatske dinamike.

Ukratko, ovo istraživanje nam pomaže da steknemo uvid u složen odnos između obrazaca cirkulacije okeana, temperaturnih razlika od ekvatora do pola i prošlih klimatskih uslova. Iako prvenstveno doprinosi našem razumevanju drevne klime Zemlje, ona takođe naglašava značaj okeanskih procesa u oblikovanju savremenih klimatskih sistema. Ovo znanje potencijalno može pomoći u modeliranju i predviđanju uticaja klimatskih promena u modernoj eri, pošto obrasci cirkulacije okeana i dalje igraju ključnu ulogu u regulisanju globalne klime.